Baclavaua – cel mai dulce si mai disputat desert

Cand spunem retete orientale primul gand ne duce la baclava. Acest minunat desert si-a schimbat foarte subtil nuantele aromei si a gustului pe masura ce a trecut granitele diferitelor popoare.

Nu o sa va vina sa credeti ca aceasta placinta antica cu nuca si miere are o istorie controversata si tumultoasa. In momentul de fata originea baclavalei este disputata intre armeni, turci, sirieni si greci.

baclava

Dar cred ca mai placut este sa urmarim drumul ei din istorie si pana in zilele noastre deoarece este foarte interesant si savuros.

Se pare ca prima reteta de baclava a fost realizata de catre sirieni undeva in secolul VIII inainte de Hristos. Acestia au adaugat peste aluatul gros de paine miere si nuci macinate, compozitie pe care o coceau in cuptoare antice incalzite cu lemne. Placinta rezultata din aceasta combinatie era servita doar la ocazii speciale.

Drumul spre Europa al baclavalei a fost inlesnit de catre greci. Navigatorii si negustorii eleni, care calatoreau spre Mesopotamia au descoperit baclavaua facuta dupa retata rudimentara siriana. Le-a placut foarte mult gustul si au decis sa aduca reteta in Atena. Nu trebuie sa uitam ca de fapt grecilor li se datoreaza arta de a intinde aluatul pana cand acesta sa ajunga subtire ca o frunza. Acest fel de aluat poarta numele de Phyllo si are o textura foarte fina. Astfel ca, grecii au inlocuit aluatul din reteta siriana cu aluatul Phyllo contribuind la una din transformarile pe care le-a suferit baclavaua. La ocaziile speciale in bucatariile nobilimii din Grecia se coceau tavi imense cu baclava cu aluat subtire.

Dar povestea nu se termina aici. Armenii, care aveau regatul in calea Drumului Matasii si al Mirodeniilor au adus imbunatatiri retetei de baclava prin adaugarea de scortisoara si cuisoare.

Nici arabii nu s-au lasat mai prejos si au pus in reteta apa de trandafiri si cardamonul, una dintre cele mai scumpe mirodenii orientale. Si pentru ca Egiptul a avut intotdeauna un cuvant de spus in istoria omenirii, egiptenii au adaugat la reteta de baclava uleiul de portocal.

In Afganistan aceasta baclava are aspectul unor forme triunghiulare din aluat care sunt acoperite cu un strat delicios de fistic. Oamenii din Bosnia – Hetegovina sunt foarte incantati de baclava, pe care o mananca in timpul sarbatorilor speciale. Reteta de aici are miere din abundenta si nuci intregi. In schimb la iranieni desertul baclava este prezent sub forma de romburi la care se adauga, pe langa ingredientele de baza si apa de trandafiri.

baclava 1

Nu trebuie sa uitam ca un concurs fericit de imprejurari i-a conferit acestui delicios desert si finisajul frantusec. In acea perioada Imperiul Otoman era foarte receptiv la cultura si gastronomia vestului. Astfel ca administratorul bucatariei imperiale otomane il angajeaza pe Monsieur Guillaume. Acesta a fost patiserul sef al Mariei Antoaneta. Cat timp s-a aflat la turci acesta a invatat mestesugul de preparare a baclavalei. Monsieur Guillaume a creat metoda “dome” de taiere si impachetare a bucatilor de baclava.

Nu putem sa nu ne oprim pe teritoriul Turciei. Ar fi o insulta fata de desertul care ne duce de fapt cu gandul prima data la aceasta tara a baclavalei. Se spune ca in orasul Gaziantep din Turcia se mananca cea mai buna baclava din lume.

Delicioasa, dulce, fina si aromata, cu nuca intreaga sau macinata, cu mirodenii precum scortisoara, cuisoarele si cardamonul, cu ulei de portocal sau apa de trandafiri baclavaua este unul dintre cele mai cunoscute deserturi orientale si se serveste cu limonada si diverse vinuri care ii intensifica savoarea.

Alte articole interesante o sa gasiti daca dati click aici

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.