Balanta si utilitatea ei

Proust spunea ca “timpul de care dispunem in fiecare zi este elastic; pasiunile pe care le incercam il dilata; acelea pe care le inspiram il ingusteaza si obisnuinta il umple”. Tot timpul omul a incercat sa masoare tot ceea ce il inconjoara. Nu este neaparat o permanenta evaluare ci mai degraba, dupa cum spun specialistii este perpetua cautarea certitudinilor care sa reprezinte repere in viata de zi cu zi.

Este oarecum surprinzator sa incep aceasta scriere despre balanta cu un citat care, in aparenta se refera la cu totul altceva.

balanta 1Dar mereu incerc sa aduc si o alta perspectiva asupra lucrurilor si actiunilor care ne inconjoara. Sunt marcante momentele din istoria omenirii in care o sclipire de genialitate a propulsat trecutul in viitor si a schimbat definitiv cursul vietii oamenilor.

Cu aproximativ 200 de ani inainte de era noastra sumerienii au folosit balanta cu brate egale. Este ceva timp de atunci, nu?

Caut sa ma lamuresc, inclusiv pe mine, care este motivatia pentru care a fost nevoie de balanta. Din informatiile adunate si cred ca si dintr-o intuitie feminina tind sa cred ca a ne cantari si a cantari a fost o permanenta preocupare pentru oameni. De la propria greutate pana la cantarirea vagoanelor de tren si a merelor in piata, majoritatea marfurilor au nevoie si de etalonul de greutate.

Indiferent de macanismul care statea la baza balantei si mergand mai departe de utilitatea acesteia in evaluarea greutatii ea a devenit si un simbol utilizat pentru a reprezenta dreptatea. Acest concept relativ care se raporteaza la diverse alte repere ne-a adus in fata ochilor balanta justitiei care, dupa cum spun filosofii ar fi oarba.

Simbolul este reprezentat de o femeie frumoasa legata la ochi care tine in mana o balanta cu brate inegale si in cealalta o sabie, balanta care a fost utilizata de chinezi si romani in perioada de glorie a Imperiului.

balantaDaca este sa pasim pe un drum mai putin batatorit fata de cel al utilitatii este important sa amintim ca notiunea de balanta este foarte des intalnita si in literatura. Conform scriitorilor consacrati fiecare dintre noi isi poate realiza o ierarhie a valorilor pe care sa o puna intr-o balanta imaginara cu concretul si reperele de zi cu zi. Nu stiu cat de important este rezultatul pentru cei ce privesc din afara aceasta realizare simbolica, dar cu siguranta acest aspect are multe implicatii in perceperea sentimentelor, atitudinilor si trairilor fiecaruia dintre noi.

Concluzia ar fi ca pe langa utilitatea ei de zi cu zi in ceea ce priveste testarea greutatii diverselor marfuri, balanta este o unitate de masura intrinseca a fiecaruia fata de ceea ce simte in interior si cum este perceputa aceasta simtire de cei din jurul nostru.

Si cum omenirea pare sa fie oarecum obsedata de greutate tindem sa credem ca ceea ce au realizat sumerienii acum peste 8000 de ani, astazi se reflecta in mult mai multe ipostaze de zi cu zi ale vietii noastre cotidiene.

Tehnologia si progresul tehnic si-au pus amprenta pe cantarire si astfel s-au realizat modalitati foarte precise in determinarea greutatii.

Dar unde mai gasim balante in zilele noastre?

Cu siguranta in muzee si daca avem un pic de noroc si dorinta de a ne intoarce privirea spre trecut poate avem sansa sa intalnim un farmacist pasionat, care si in zilele noastre foloseste aceasta balanta la cantarirea diverselor componente pentru realizarea in farmacie a mai multor medicamente.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.