Lumea fascinanta a bijuteriilor

In nici un caz nu o sa-mi incep articolul cu “stiati ca?”, si asta pentru ca lumea fascinanta a bijuteriilor merita mult mai mult de atat.

Inca in paralel cu faurirea uneltelor, oamenii cu milenii in urma isi confectionau si bijuterii. Semnificatia acestora, pe langa faptul ca le dadeau un alt aspect era de a se apara de diverse forte oculte. Aceste bijuterii erau confectionate din pietre, oase si alte elemente naturale din mediul inconjurator.

bijuterii

Intemeietorii Regatului Babilonului erau considerati unii dintre cei mai valorosi mestesugari in ceea ce priveste confectionarea bijuteriilor din aur, argint si fildes. Aceste bijuterii mai mult decat deosebite si lucrate cu o mare arta au fost raspandite de in bazinul mediteranean. Foarte multe dintre acestea sunt pastrate azi in muzeele lumii pentru a se admira maiestria cu care au fost realizate si frumusetea lor.

In Europa evului mediu bijuteriile reprezentau eticheta sociala a celui ce le purta. Nobilii si oamenii bogati purtau bijuterii confectionate din aur, argint si pietre pretioase. In partea opusa, persoanele umile uzau de bijuteriile din alama si cositor. Ceea ce conta foarte mult in aceasta perioada destul de controversata era culoarea si puterea lor protectiva.

Azi pietrele pretioase care se folosesc la crearea bijuteriilor au o valoare inestimabila si datorita taierii lor. Insa pana in secolul XIV pietrele pretioase nu se taiau. Ele se slefuiau doar si valoarea era data de stralucirea si marimea lor.

Clasicul in domeniul bijuteriilor a fost si emblema epocii renascentiste. Prin tehnicile de taiere ce au avansat bijuteriile au devenit mai stralucitoare iar importanta care se dadea religiei si mai tarziu politicii se reflecta si in podoabele purtate. Design-ul preferat in aceasta perioada era cel cu figuri mitologice populare si un trend ce trebuie amintit este acel al medalioanelor cu portret.

Dar sa nu uitam ca bijuterie nu inseamna numai piatra pretioasa sau metal pretios. Materialele din care se confectioneaza bijuterii si-au largit aria si datorita unor miscari de protest fata de industrializare si distrugerea mediului inconjurator. Miscarea Art and Crafts a fost cea care a adoptat bijuteriile confectionate di materiale naturale precum pietrele naturale. Acestea au inlocuit moda cu curbe si design figurativ cu frumusetea naturala a pietrelor cabochon, acestea sunt vestitele agate albastre. Tot in aceasta perioada adaugarea de elemente precum florile si fructele la confectionarea bijuteriilor au adus semnificatia pasii si prieteniei ca simbol.

Azi, granitele in crearea bijuteriilor par a fi inexistente. Totul concura spre crearea de diverse podoabe folosindu-ze si materiale foarte diferite. Notiunea de traditional a fost restabilita prin confectionarea bijuteriilor din materiale naturale precum pluta, pietrele naturale si sfoara produsa din rapita, de exemplu.

bijuterii 1

Un succes la fel de mare il au plasticul, hartia si diversele materiale textile in confectionarea de bijuterii. Noile tehnologii si mai ales metalele nepretioase sunt aliati fideli in confectionarea bijuteriilor.

Daca ar fi sa realizam o lista cu materialele din care se confectioneaza bijuterii am ramane surprinsi si cred cu certitudine ca ar fi mult mai simplu sa realizam una cu cele din care nu se confectioneaza. Ar fi mult mai scurta.

Indiferent din ce sunt confectionate bijuteriile au semnificat si continua sa transmita stari, atitudini, concepte si de cele mai multe ori statutul social al celui care le poarta.

 

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.