Camerele de tezaur – o optiune sigura

Cand vorbim despre un tezaur automat ne gandim ca pastrarea acestuia in siguranta reprezinta un lucru esential. Aceasta se datoreaza in principal valorii sale inestimabile si in unele cazuri valorii spirituale.

tezaur 1

Nu pot sa trec mai departe fara sa va reamintesc ca in Romania, la Sarmisegetusa arheologii au stabilit ca a existat o camera de tezaur in basilica din piata sit-ului. Pe latura acestei basilici erau construite mai multe incaperi care aveau rol de birouri precum si de sedii ale diferitelor formatiuni prezente in acea vreme. In centrul laturii era amplasata curia, sau asa numita sala de sedinte a consiliului local. Sub aceasta sala se deschid doua incaperi subterane boltite care erau camerele de tezaur ale orasului. Dupa cum se vede, inca din timpuri stravechi oamenii erau preocupati de a pune in siguranta valorile pe care le posedau.

In timp camerele de tezaur si realizarea lor a evoluat avand la baza mereu elemente de siguranta si protectie din ce in ce mai sofisticate.

Bancile nationale si comerciale s-au preocupat mereu si au cautat sa aiba asemenea camere de tezaur foarte bine asigurate. Valorile sunt uriase, incepand de la aur si pana la bani si diverse bijuterii foarte scumpe sau in regim de unicat.

In elaborarea si construirea unei camere de tezaur este necesara respectarea unor norme legislative. Aceste norme sunt, in foarte mare proportie alcatuite la sugestia reprezentantilor bancilor nationale. Fara aceste standarde de siguranta o camera de tezaur isi pierde din eficienta iar valorile sunt expuse, tentatia fiind mare.

Un exemplu elocvent in constructia acestor camere este usa speciala care se pune la intrarea camerei de tezaur. Usile de acest gen sunt confectionate din metale grele, uneori greutatea lor depasind o tona. Desi sunt atat de grele sunt usor de manevrat prin sistemele speciale de inchidere. In usile pentru camerele de tezaur sunt introduse sisteme de siguranta complicate, incepand de la incuietori si pana la cifruri cu altoritmi speciali. Un cifru de genul acesta, incastrat intr-o usa metalica foarte greu este cifrul care isi schimba la cateva secunde algoritmul.

tezaur

Insa trebuie sa retinem ca nu numai bancile, muzeele sau alte institutii au nevoie de camere de tezaur.

In zilele noastre ne putem realiza propria camera de acest gen daca dorim si avem de pus in siguranta diferite valori importante pentru noi. Camerele de tezaur destinate persoanelor fizice se pot construi in propria locuinta, dezafectand o camera care sa asigure accesul doar printr-un sigur loc.

Se realizeaza relativ usor, montarea si executarea acestor lucrari fiind recomandat a se face de catre specialisti autorizati in domeniu.

O sa spuneti, daca ma mut de acolo ce fac cu aceasta camera de tezaur?

Nu este nicio problema. Prin fiabilitate si materiale performante, elementele unei camere de tezaur se pot muta in orice loc doriti dumneavoastra fara sa fie o mare bataie de cap.

Pe langa securizarea unei camere de tezaur cu usi speciale si cale de acces potrivita se adauga si elemente suplimentare de supraveghere care sa asigure un grad superior de siguranta impotriva efractiilor.

Si categoric nu este recomandat sa uitam cifrul sau sa pierdem elementele de siguranta de la o astfel de usa, pentru ca in acest caz o sa fie o mare problema in a o deschide. Va fi o munca mult mai grea decat aceea de a muta o camera de tezaur dintr-un loc in altul.

Alte articole cu informatii utile gasiti aici.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.