Odihna pe canapea

Canapeaua a purtat amprenta timpului printr-o varietate mare de consideratii care mai de care mai bizare. Considerata decadenta si conformista, acest obiect de mobilier are radacinile in sofaua de sorginte araba. Aceasta sofa reprezinta denumirea data partii ridicate din podea mobilata cu perne si covoare unde aveau onoarea sa stea ospetii de seama. Asta se intampla in Orient.

canapea stofa

Ca si figura de stil facand parte din decoratiuniile caselor Imperiului Roman, canapelele stofa erau concepute pentru a se putea servi masa si se numeau triclinii. In jurul unei mese de dimensiuni mai mici erau asezate trei astfel de canapele. De pe aceste canapele aveau “onoarea” sa serveasca masa doar barbatii, femeile stand pe scaune. Poate ca asa s-a nascut si ideea ca o canapea stofa este semnul decadentei.

Sa trecem peste faptul ca aceste piese de mobilier sunt confectionate din diverse materiale, ca reprezinta ca si caracteristici utilitati mai multe, ca se pot pune in sufragerii, pe terase si chiar in bai, daca locul ne permite.

O sa poposim pentru cateva randuri la simbolul pe care canapele stofa l-au primit in epoca psihanalizei freudiene, in secolul XIX. Sigmund Freud, celebrul psihanalist a folosit intial canapeaua ca un obiect ce il ajuta la hipnoza pacientilor. In momentul cand omul de stiinta a trecut de la hipnoza la discursul sau despre constiinta, Freud a pastrat canapeaua. Este evident ca a fost intrebat ce rol are aceasta canapea stofa in tratamentul pacientilor sai isterici. Freud i-a justificat prezenta spunand ca ea determina linia dintre psihanalist si analist si limiteaza intentia de transfer de personalitate, limitand vizibilitatea subiectului si oferindu-i repere mai putine de care sa se lege. Si uite in acest fel s-a demonstrat utilitatea canapelei in psihiatrie.

In perioada industrializarii canapele stofa au devenit piese de mobilier comune, folosite de catre membrii tuturor paturilor sociale. Asta s-a datorat si faptului ca modele de canapele s-au diversificat dand utilitatii un alt aspect. Modele de canapele extensibile, prezenta diferitelor accesorii precum sertare sau spatii de depozitare a lenjeriei de pat au facut din acest gen de mobila un adevarat succes.

canapea stofa 1

Sa nu mai vorbim de faptul ca aparitia televizorului a impins utilitatea canapelelor de stofa la un etaj superior, ele devenind invariabil legate de viata de familie.

Si ca un fel de cireasa de pe tort este imposibil sa nu mentionam faptul ca foarte multe din sitcom-urile TV si din telenovelele contemporane au transferat canapele stofa din sfera privata in cea publica. In aceste “seriale” canapeaua este infatisata in mod satiric in cultura populara, aratand simbioza intre ea si familie. Va spune ceva serialul “Familia Bundy”? Eu cred ca da, pentru ca in centrul atentiei era o canapea stofa prezenta in proportie foarte mare in fiecare episod.

Indiferent cum sunt percepute canapele stofa este important de retinut ca sunt piese de mobilier utile si practice pentru sufragerii si terase si ca diversitatea de modele si materiale din care sunt confectionate fac sa fie usor adaptabile la orice fel de design interior.

Va recomand o serie de articole interesante de aici

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.