O mica istorie a candelabrelor

Fabricate in nordul Venetiei, la Murano, candelabrele si-au facut aparitia in decorul interioarelor in secolul XVI. Cei care le realizau, un fel  de designeri ai luminii, se spune ca nu mai puteau parasi insula pentru a se pastra secretul de fabricare al acestor candelabre. Insa in timp acest secret a fost aflat si s-a strecuat in Spania, Anglia si Irlanda.

candelabreDesi erau adeptii suporturilor pentru lumanari din bronz, francezii in curand adopta cu entuziasm candelabrele din sticla de Murano sau cristal.

Candelabrul este de fapt un suport de lumanare care la inceputuri era confectionat din lemn. In casele oamenilor bogati si mai ales in lacasurile de cult impozante candelabrele constituiau sursa de lumina.

Adaptabile aproape oricarui decor interior, candelabrele reprezinta o piesa ornamentala de rezistenta cand se doreste un ambient elegant si rafinat.

Ceea ce azi se reduce la notiunea de candelabru, ca sursa de lumina ce provine din tavan in trecut notiunea de candelabru nu era aceasta.

Candelabrele suspendate sunt un element de decor ce pun in valoare piesele de mobilier si creeaza jocul de lumini care fac din incapere un adevarat cadru elegant si plin de bun gust.

Materialele din care se confectioneaza aceste deosebite piese de ornament sunt diverse incepand de la fierul forjat, argint sau bronz pana la marmura si portelan. Aspectul clasic conferit de candelabre este cel care predomina in realizarea designului unei incaperi. Fragilitatea candelabrelor din sticla sau cristal este o calitate care le face sa fie cele mai elegante. Acestea aduc un aer totusi contemporan caracterizat prin culorile vibrante ce se potrivesc oricarui interior.

Cele mai frecvent intalnite sunt cele de fier forjat datorita si usurintei cu care se intretin dar si rezistentei acestui material la rugina. Trebuie sa punem la socoteala ca materialul acesta este potrivit atat unui stil mai modern cat si unui stil clasic abordat in amenajarea interioara a unei locatii.

In cazul candelabrelor cu lumanari este de mentionat ca exista un anumit tip de lumanare care se integreaza atat dimensiunilor cat si stilului abordat. Indiferent ca sunt lumanari lungi sau scurte, mai subtiri sau mai groase, simple sau aromate acestea vor fi cele care vor pune si mai mult in valoare un candelabru si lumina irizata va fi un element de mister si eleganta.

Palatele, casele private ale regilor, institutiile bancare au fost create pastrand un loc aparte in amenajarea lor interioara candelabrelor. Sa nu uitam ca in lume se organizeaza celebre expozitii de candelabre, unele din ele fiind unicat, iar altele infrumusetate cu pietre pretioase si semipretioase.
candelabre 1Un exemplu care mi se pare destul de elocvent este Casa Poporului din Bucuresti care gazduieste 2800 de candelabre din diferite materiale, de dimensiuni impresionante si mai ales care confera acestei cladiri o pata de eleganta ce nu trebuie ignorata.

Sursa de lumina filtrata prin materiale pretioase, candelabrele vor ramane mereu un element care o sa dea ceva special unei incaperi. De la celebrele candelabre de Murano, pana la cele de Bohemia si la cele care poarta pe bratele lor cristale Swarovski sunt de apreciat artistii care le-au creat si care le creeaza dovedind imaginatie si un imens simt al esteticului.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.