Cauzele aparitiei condensului chiar si in peretii termoizolati

Desi termoizolarea peretilor ar trebui sa elimine posibilitatile de aparitie a condensului, exista totusi astfel de situatii in care aparitia acestuia surprinde in mod total neasteptat si bineinteles, neplacut.

Pentru a exemplifica o astfel de situatie neasteptata , trebuie sa intelegem mai intai de ce se formeaza acest condens.

Dupa cum stim, apa se poate afla in 3 stari de agregare: solida (gheata), lichida si sub forma de vapori. In interiorul unui spatiu al unei cladiri, aerul interior contine intr-un anumit procent si molecule de apa sub forma de vapori.

Un anumit volum de aer, la o temperatura data, poate primi in componenta sa o anumita cantitate limitata de apa sub forma de vapori. Daca elementele de constructie ce delimiteaza acel volum de aer au temperaturi cu mult mai scazute in comparatie cu aerul, si daca in acel volum exista un procent semnificativ de umiditate, atunci exista riscul ca moleculele de apa din aer sa treca din starea de vapori in stare lichida sub forma de condens, pe elementele respective sau in cadrul lor, daca acestea sunt permeabile la vapori.

Practic, termoizoland o casa, incercam sa avem peretii exteriori cu temperaturi cat mai apropiate de aerul interior. Ii protejam pe exterior cu polistiren sau vata bazaltica pentru a nu mai fi reci iarna. Totusi daca termoizolarea se face la interior, daca acesta se face in mod eronat, apare riscul de condens, in ciuda termoizolarii.

Greseala de montare a termoizolatiei la interior este aceea ca in general se omite montarea unei folii impermeabile (polietilena sau foita de aluminiu), numita bariera de vapori, pe fata dinspre interiorul casei a materialului termoizolant.

Ce se intampla practic? Conform principiului al doilea al termodinamicii, intre interiorul si exteriorul casei va avea loc o reglare a umiditatii pana se va ajunge la o stare de echilibru. Cum in interiorul casei in general este umiditatea mai mare datorita respiratiei omului, a gatitului, etc, vaporii de apa vor tinde sa migreze prin pereti dinspre interior catre exterior. Cum nimic nu ii opreste sa patrunda prin nou montata termoizolatie de pe fata interioara a peretilor (daca atentie, a fost montata eronat fara bariera de vapori), acestia vor ajunge treptat dincolo de termoizolatie, la straturile peretelui de zidarie sau de beton ce au o temperatura mult mai scazuta datorita faprului ca pe exterior nu exista o protectie de termoizolatie.  Ca atare, odata ajunsi in acea zona vaporii de apa ating astfel elemente cu temperaturi joase si se tranforma in condens asa cum am mentionat mai sus. Astfel, putem constata deseori in spatele termoizolatiei interioare ca avem mucegai. Pentru a combate acest lucru montarea corecta la interior a termoizolatiei se face obligatoriu cu o bariera de vapori catre interior. Exista pe piata vata minerala sau bazaltica cu foita de aluminiu pe o parte, special prevazuta spre a avea rol de bariera de vapori. Pentru consultanta suplimentara in acest domeniu este recomandat sa va faceti un certificat energetic inainte de termoizolarea casei, cu o firma de proiectanti. Daca locuiti in Bucuresti, certificatul energetic  poate fi eliberat de compania Reflex Arhitecture.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.