Ce este un spectometru portabil si ce legatura are acesta cu… cercetarea Universului

spectrometru portabil

V-ati gandit vreodata cum de oamenii de stiinta stiu ce se afla in atmosfera unei exoplanete fara ca macar sa o poata vedea? Ei bine, exista cateva lucruri in comun pe care stiinta astronomiei moderne le are in comun cu un spectrometru portabil oferit de catre firma Spectro Service Romania iar acest subiect este cel pe care ne vom axa in acest articol. Vom vedea care este legatura dintre razele X, lumina, energie, Univers si… functionarea unui spectrometru portabil. Suna mai mult decat interesant, asa ca nu va mai tinem in suspans.

De la lumina, la Razele X folosite de catre un spectometru portabil

Pentru a intelege mai bine raspunsul la intrebarea din inceputul acestui articol vom parcurge asa cum v-am promis foarte multe domenii, insa vom incepe cu lumina si energia. Ca si definitie, energia (termica si electrica) este rezultatul deplasarii electronilor intr-un mod organizat, in aceeasi directie prin diferite medii. Este bine stiut ca energia electrica nu poate trece decat prin asa zisele elemente conducatoare de curent, iar energia termica se propaga mult mai bine prin metale decat prin mese lemnoase sau aer.

Lumina este un spectru vast de energie, aceasta fiind purtata de catre particule denumite fotoni (putem spune si electroni cu o mica marja de eroare). Practic, lumina este energie data de o anumita frecventa de oscilatie a acestor particule, iar daca este sa suprapunem spectrul de lumina pe care omul o percepe cu intreaga arie de energie si de oscilatii a acesteia, vom vedea ca noi percepem doar o fractiune din toata lumina care exista. Ei bine, in toata aceasta plaja se afla si razele X folosite de catre un spectrometru portabil.

Aceste raze nu sunt vizibile cu ochiul liber deoarece acestea au o viteza de oscilatie cuprinsa intre 1016 pana la 1019 practic, aici vorbim de un 1 urmat de 16 zerouri pana la 19. Ca si experiment, iata cum arata 1016: 10.000.000.000.000.000 Aceasta este frecventa aproximativa de oscilatii pe secunda la care razele X incep.

Un spectometru portabil va poate spune compozitia chimica din diferite corpuri si obiecte

Razele X sunt folosite de catre un spectrometru portabil pentru a putea identifica variate materiale, insa este evident ca aceste materiale ca metalele, Siliciul, Carbonul, etc. nu emana lumina in Raze X. Insa, un spectrometru portabil nu cauta asta, el genereaza un fascicul de lumina incadrata in segmentul acestor raze, iar in functie de lumina reflectata poate identifica materialul. Astfel, un spectrometru portabil este extrem de util in identificarea structurii aliajelor si a diferitelor materiale.

Bun, acum ca stim cum functioneaza un spectrometru portabil, sa vedem pe final care este legatura dintre un astfel de spectrometru portabil si… Univers. Atunci cand cercetatorii anunta gasirea unei exoplanete (planeta situata intr-un alt sistem planetar fata de al nostru) acestia defapt nu o vad in mod direct ci observa minuscule variatii in lumina generata de catre steaua in jurul careia respectiva planeta orbiteaza. Iar pentru a stabili ce tip de atmosfera exista pe acea exoplaneta, cercetatorii isi indreapta telescoapele cu Raze X pentru a vedea exact ce elemete chimice exista acolo… la mii de ani lumina (distanta pe care lumina o parcurge intr-un an).

Noi va asteptam pe pagina noastra de internet, www.spectro.ro pentru a profita de cele mai performante echipamente, iar daca sunteti in cautarea unui spectrometru portabil robust, usor de folosit si rapid, aici il veti gasi!

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.