Ce inseamna audit intern

audit intern

Cuvantul in sine “audit”, tradus, inseamna ascultarea conturilor, ceea ce inseamna ca un audit intern se bazeaza pe situatiile financiare ale unei organizatii.

Audit intern reprezinta acea examinare obiectiva a tuturor activitatilor unei societati spre a oferi niste rapoarte elocvente ce ajuta firma sa prospere si sa identifice factorii de risc. In general audit intern este un control, insa aceasta examinare poate fi facuta si de catre o persoana din interiorul societatii atata timp cat aceasta este pregatita si are cunostintele necesare pentru realizarea unui audit intern de calitate.

Audit intern si procedurile

Un audit intern se realizeaza intotdeauna pe baza unor legi si norme, legi ce sunt emise de catre Camera Auditorilor Financiari si sunt in conformitate cu Etica si Codul si se spune ca auditul intern are o mie de ochi si urechi, vede tot si aude tot.

Audit intern insemnand anumite examinari, tinem sa vorbim despre felurile de examinari ce se realizeaza odata cu aceasta procedura. Serviciile de audit intern includ: investigarea, auditul sistemelor, auditul intermediar, auditul managementului si auditul concomitent.

Persoana ce realizeaza auditul intern trebuie sa fie in mod obligatoriu obiectiva si sa realizeze procedurile conform legilor impuse, nu are voie sa divulge nici un fel de informatie in legatura cu organizatia pentru care realizeaza auditul, fiind responsabila cu protectia documentelor si, bineinteles, trebuie sa aiba calificarea si cunostintele necesare realizarii unui audit intern.

Cu ce ajuta un audit intern o companie

Ideea de audit si deci, de control, in general sperie, insa un audit intern aduce multe beneficii unei organizatii. Intotdeauna un audit intern are un plan de la bun inceput si scopul este sa ajute firma prin examinarile realizate, sa o protezeje iar rapoartele de la sfarsit avand rolul de a arata toate activitatile firmei, de a face prognoze care sa ajute, de a puncta activitatile ce nu sunt prielnice firmei si cele ce ridica capitalul societatii.

Planul de organizare a unui audit intern cuprinde o definire clara a sarcinilor, o definire a tuturor limitelor si o circulatie a informatiilor.

Calitate cu procedura de audit intern

Procedura de audit intern, fiind realizata cu scopul de a ajuta compania in cauza, trebuie sa fie de calitate, iar pentru ca procedura sa fie una calitativa, persoana ce realizeaza auditul intern trebuie sa aibe abilitatile necesare, sa fie un profesionist.

Persoane ce realizeaza audit intern putem angaja foarte repede, putem gasi foarte repede, insa interesul nostru este ca acea persoana sa fie cat mai capabila. Firma de contabilitate TPA Horwath Group este o firma internationala ce activeaza in 11 tari, ce are birouri in 11 tari, iar in Romania, pe langa sediul lor, are 6 parteneri si peste 80 de angajati foarte bine pregatiti. Firma ce in anul 2015 a luat “premiul special” datorita serviciilor oferite, de inalta calitate, si tocmai de aceea serviciile de audit intern din partea firmei sunt de dorit.

Specialistii acestei firme ce presteaza servicii de audit intern, abordeaza un plan bine pus la punct si ofera un raport complet.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.