Ce sunt convertizoarele de frecventa

convertizoare de frecventa

Convertizoarele de frecventa sunt niste aparate electronice ce comanda si controleaza, prin reglarea frecventei si marimii tensiunii de alimentare, viteza unui motor de curent alternativ. Aceste echipamente sunt de obicei construite din 3 etaje integrate logic intr-un circuit de control si comanda, ele lucrand in conformitate cu cerintele aplicatiei. Etajele sunt: cel redresor, intermediar si de conversie, fiind asezate unul in continuarea celuilalt.

Primul etaj este cel redresor, care genereaza o tensiune de curent continuu, pulsatorie, la iesire spre etajul urmator, el fiind conectat la reteaua de alimentare. Al doilea etaj, cel intermediar, filtreaza tensiunea pulsatorie de la iesirea redresorului. Acest etaj are in componenta un cicuit condensator si unul inductiv. Ultimul etaj transforma curentul continuu in curent alternativ, deci si tensiunea continua in tensiune alternativa de frecventa si amplitudine variabila.

Convertizoarele de frecventa se gasesc intr-un numar mare de modele, cu caracteristici individuale la fiecare.

De ce am folosi convertizoarele de frecventa

Exista numeroase avantaje care sa ne determine sa achizitionam un convertizor de frecventa. Cateva dintre acestea ar fi: economia de energie, imbunatatirea conditiilor de munca, mentenanta redusa si reducerea timpului in care linia de productie este oprita, la nivel industrial.

Datorita functiilor deja integrate in mecanism (controllere PID, cartele de intrare/ iesire, optiunile de comunicare cu sistemele BMS, carcasele de pana la IP 66), nevoia de echipamente suplimentare este redusa semnificativ. Ele s-au tot modernizat pe parcursul timpului, datorita nevoilor tot mai mari de precizie si eficienta exercitate de proiectele tot mai ambitioase.

Convertizoarele de frecventa se pot imparti in doua mari categorii: cu sau fara circuit intermediar. Chiar daca cele fara circuit intermediar sunt mult mai ieftine decat celelalte, acestea se confrunta des cu pierderi de putere din cauza armonicilor.

Destinatia Convertizoarelor de frecventa

Convertizoarele de frecventa se folosesc de obicei in activitatea industriala, principala lor atributie  fiind convertirea curentului continuu in curent alternativ. Ele controleaza si ajusteaza frecventa curentului de alimentare a motorului. Aceste echipamente sunt prezente in orice tip de instalatie electrica, de la echipamentele sofisticate folosite in mine pana la electrocasnicele folosite zilnic.

Datorita evolutiei tehnologiei din ultimul timp, s-a ajuns la crearea unor convertizoare de dimensiuni reduse, totodata crescand performantele si beneficiile obtinute de pe urma utilizarii lor. Ele sunt utilizate peste tot in lume: lifturi, gatere, benzi transpportoare, tipografii, ventilatoare, sisteme de canalizare si de irigatie. Cu toate ca gama disponibila este foarte variata, iar utilitatea lor este crescuta, convertizoarele de frecventa isi fac cu greu intrarea pe piata.Accesand site-ul www.ge-tech.ro, veti descoperi o vasta gama de astfel de aparate, care se adapteaza cerintelor dumneavoastra. Totodata, veti beneficia de cel mai bun raport calitate-pret.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.