Ceara de mobila – tratament pentru mobilierul dumneavoastra

Este foarte important saceara albine avem grija de mobilierul din lemn. Daca dorim ca acesta sa arate cat mai bine si sa aiba o durata de viata cat mai lunga este nevoie sa folosim diferite tratamente pentru a-l tine tanar si aspectuos. In functie de lemnul sau prefabricatul din care este construita mobila exista diferite tratamente impotriva ‘imbatranirii’ pieselor de mobilier. Acestea sunt realizate deobicei fie din substante naturale, fie din substante artificiale.

Aceasta industrie a produselor de ingrijire a mobilierul a aparut ca o necesitate pentru pastrarea in conditii optime tehnice si estetice ale pieselor de mobilier din locuinta, birou sau alte spatii in care exista elemente de mobila.

Pentru a asigura protectia si a da un aspect deosebit mobilei dumneavoastra sunt folosite diferite materiale precum: lacul, vopselurile sau ceara.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre ceara de lemn.

Ceara este o denumire generala pentru o serie de produse de origine animala, vegetala,  minerala sau sintetice. Proprietatile principale ale acestui produs natural sunt plasticitatea, insolubilitatea in apa, si faptul ca se inmoaie si se topeste la temperaturi destul de joase.

Ceara de albine este cea mai veche substanta cunoscuta de acest tip, avand o culoare galbuie, cu miros placut, caracteristic, se recolteaza prin topirea fagurilor.

Inca din antichitate se folosea cearea de albine pentru acoperirea unor tablite din lemn, doar ca pe vremea aceea nu se cunostea importanta acestei substante in ingrijirea mobilierului, ci se folosea pentru a se scrie pe tablita de lemn cu ustensile metalice sau din os.

In prezent, ceara de lemn este o solutie realizata din terebentina (sau alta substanta) amestecata cu ceara de albine in proportii egale. Ceara de albine prezinta proprietati deosebite, de aceea este folosita in industria materialelor de protectie a mobilierului.

Ceara de lemn are rol protectiv, la fel ca lacul. Spre deosebire de lac, aceasta nu se crapa in timp, de aceea este preferata de unele persoane in detrimentul lacului. Principalul atuu al folosirii acestei substante este faptul ca da suprafetei un luciu si un aspect simagesatinat deosebit, intalnit doar in cazul folosirii cearei de albine. Ceara de lemn se aplica de mai multe ori pe suprafata cu pricina.

Modul de aplicare este urmatorul. Suprafata pe care vrem sa dam cu ceara se degreseaza intai cu ajutorul unei lavete imbibata cu apa si sapun, iar apoi cu o laveta limpezita cu apa se sterge suprafata mobilierului de cateva ori. Ceara se aplica cu ajutorul unei carpe lasandu-se sa se usuce, iar la final se realizeaza o lustruire cu o carpa moale. Pentru parchet poate fi o solutie destul de complicata datorita pozitiei in genunchi necesara pentru aplicarea ei, dar pentru piesele de mobilier, ceara de lemn este solutia perfecta pentru a da un aspect placut si revigorant. Inaintea aplicarii, ceara trebuie inmuiata, acest proces realizandu-se prin tinutul la soare sau pe calorifer. Este important sa tineti ferestrele deschise pe tot parcursul procesului de tratare a mobilierului.

Ceara de lemn poate fi realizata si dintr-un amestec de ceara de albine si ceara de in, creandu-se un tratament perfect pentru mobilierul din lemn.

Puteti citi mai multe articole pe www.articole-promo.ro  .

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.