Certificat energetic

certificat energetic

Incepand inca din 2020 , absolut toate clădirile e foarte important să poata avea un consum care trebuie sa ajunga cat mai aproape de zero sau sa fie zero in ceea ce priveste energia.

Noua lege in sensul acesta, impune obligativitatea de a afişa certificatele pe clădirile care sunt în proprietatea lor sau poate in administrarea care e facuta de autorităţile publice, sau instituţiilor care prestează servicii publice, acestea avand o suprafaţă utilă ce depaseste 500 de metri pătraţi.

Din 9 iulie 2015, apare obligativitatea de a aplica şi clădirilor tipul acesta de certificat , cladirilor care au suprafaţă utilă mai mare de 250 metri pătraţi.

Legea impune in acelasi timp si obligativitatea de a analiza introducerea sistemelor alternative privind energia care se obtine din surse regenerabile, la construirea clădirilor noi, dar şi în cazul unor renovări majore care sunt facute clădirilor deja existente.

Investitorii şi deasemeni proiectanţii trebuie sa ia măsurile necesare astfel incat incepand de la 31 decembrie anul 2020, toate clădirile noi să detina un consum energetic egal cu zero.

Paşii ce de regula trebuie sa fie urmati de catre proprietarii clădirilor ca sa poata obţine un astfel de certificat de energetic de performanta din punctul acesta de vedere, au fost descrisi in articole similare.

Certificatul performanţei discutand din punct de vedere energetic se poate elibera de auditorul energetic al clădirilor, chiar la momentul solicitarii facute de catre investitor, de proprietar sau de catre administratorului clădirii sau unităţilor respective de clădire.

Auditorul energetic poate avea dreptul, care e stabilit în baza unui atestat primit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, cu privire la realizarea acestui audit energetic in privinta clădirilor sau al unităţilor clădirilor, întocmirea certificatului de performanţă energetică plus raportul de audit energetic.

El isi poate desfăşura activitate ca si persoană fizică autorizată ori poate fi angajatul acestor persoane juridice.

Până in data de 8 iulie 2013 sunt ateste deja aproximativ 1.387 auditori energetici, dupa cum au fost datele furnizate pe catre site-ul autorizat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice. Majoritate acestor auditori energetici atestaţi în Bucureşti, sunt circa 403 dar mai sunt şi in judeţe cai Timiş, acolo unde sunt aproximativ 128, in Iaşi unde se gasesc 65 autorizati, Clujul care are 56, Constanţa cu circa 57, Braşov cu 53, Dolj , dar si Bihor, orase unde sunt câte 40.

Solicitantul acestui certificat energetic e important ca sa se adreseze in primul rand auditorului energetic care e atestat in domeniul acesta si sa încheie un contractul specific de prestări servicii.

Proprietarul ori administratorul cladirii, trebuie sa aiba şi poate pune la dispoziţie oricand auditorului energetic, acest planu a; clădirilor sau apartamentului, incepand de la Fişei de cadastru – OCPI sau contractul de vânzare si cumpărare, avand deasemeni informaţiile care sunt legate in principal de istoricul clădirilor, si modificărilor spaţiului, de funcţionarea lui şi de reparaţii.

Auditorul energetic apoi poate si trebuie să strângă in dosar documente ca de exemplu: planul general in privinta încadrarii în zona respectiva a imobilului , pe o scara de 1:2000, precizandu-se punctele cardinale, planurile de arhitectură pe care le are faţada si secţiunii de la subsol, de la parter, ale etajului curent si nu in ultimul rand de la ultimul etaj, si terasa.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.