Colectare deseuri medicale abordare pragmatica a problemelor de sanatate publica

colectare deseuri

Prin deseuri medicale se inteleg toate deseurile generate de activitatile medicale, atat cele de diagnosticare, precum si cele preventive, curative sau paliative, atat din domeniul medicinii umane cat si din cel al medicinii veterinare. Cu alte cuvinte, sunt considerate astfel toate deseurile generate de institutiile medicale, publice sau private, institutii de cercetare sau laboratoare.

Se depune un efort pentru o conlucrare intre personalul medical si responsabilii cu activitatea de gestionare si colectare deseuri medicale pentru a putea realiza o abordare pragmatica a problemelor care tin de sanatate publica, principiul preventiei fiind unul dintre cele mai importante.

Colectare deseuri medicale fara risc

Deseurile medicale fara risc includ toate acele deseuri care nu au fost infectate, cum sunt cele care tin de birotica, ambalajele si resturile de mancare, acestea fiind asimilate deseurilor menajere, iar colectarea lor poate fi efectuata de catre serviciile municipale. Ele pot fi repartizate in trei grupe: deseuri reciclabile, care includ hartia, cutiile de carton, plastic sau metal care nu au fost contaminate; deseuri medicale biodegradabile, aici incluzandu-se resturile alimentare, care pot fi compostate; alte deseuri nepericuloase, reprezentand toate deseurile care nu prezinta pericol de contaminare si nu apartin primelor doua grupe.

Colectare deseuri medicale, clasificare pe categorii

Deseurile biomedicale necesita o atentie deosebita. Si acestea pot fi clasificate: parti anatomice, ale corpului uman, organe si tesuturi, incluzandu-se aici si pungile de sange; obiecte taietoare-intepatoare, care sunt strans legate de activitatile medicale si prezinta un potential risc de ranire. Este considerata una din cele mai periculoase categorii din institutiile de sanatate si necesita o activitate de gestionare si colectare deseuri medicale cu ajutorul nostru- Steryleco.ro desfasurata cu mare grija. In sfarsit, o alta categorie o reprezinta deseurile farmaceutice, termen care cuprinde o multitudine de ingrediente active, de la ceaiuri la metale grele care intra in componenta a foarte multor medicamente. Gestionarea lor necesita o abordare diferentiata, deoarece si acestea pot fi impartite in trei grupe: nepericuloase, cum ar fi ceaiurile de musetel sau siropurile anti-tuse, acestea putand fi colectate de municipalitate. Urmeaza deseurile farmaceutice cu potential periculos, care prezinta un posibil risc daca sunt manevrate necorespunzator, si deseurile farmaceutice periculoase, care contin metale grele si dezinfectanti, eliminarea lor trebuind sa se faca in unitati corespunzatoare.

Colectare deseuri medicale contagioase

O alta categorie careia trebuie sa i se acorde o mare atentie este cea a deseurilor infectioase si foarte contagioase. Din cauza caracterului infectios este necesara instituirea de masuri speciale legate de activitatea de gestionare si colectare deseuri medicale. In aceasta categorie se disting doua mari grupe: deseuri infectioase si deseuri foarte infectioase. Din prima grupa fac parte acelea care provin din activitati biomedicale si asistenta medicala si au potential de transmitere a agentilor infectiosi la om sau la animale. Sunt echipamente care au fost contaminate cu sange sau fluide corporale ori excremente.

Din categoria celor foarte periculoase fac parte culturile microbiologice, deseurile de laborator, cum ar fi, de exemplu, sputa.

 

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.