Cositoare – o masina agricola modernizata

cositoare

Cosirea fanului este procesul prin care iarba furajera este recoltata, dupa care este lasata la aer sa se usuce pentru a fi balotata sub forma unui pachet rotund sau dreptunghiular. Exista mai multe variante si modele de masini care efectueaza fiecare pas al acestei activitati, avand si functii optionale care accelereaza sau imbunatatesc fenomenul de uscare.

Recoltarea fanului se face cu un anumit tip de masina, denumita cositoare, care taie iarba. Exista doua tipuri de baza de cositori: bar secera  sau cu disc rotativ. Primul tip asigura o taiere curata a furajului, insa are limitele sale in ceea ce priveste viteza, deoarece acest gen de masina se poate bloca daca viteza tractorului este prea mare.

Cositoare – tipuri si modele

Cositoarea tip bar secera are nevoie de mai putina energie, putand fi utilizate tractoare mai mici pentru a le actiona. Cele cu disc sau rotative pot fi folosite in culturile intinse pe jos, viteza nefiind o problema la acest tip de masina, pentru ca aproape niciodata nu se infunda. Un dezavantaj, insa, este faptul ca are nevoie de un tractor mai puternic decat primul tip.

Conditionerul are functia de rulare a furajului, ceea ce ii va accelera uscarea, si este o componenta a masinii de cosit. Exista doua tipuri de baza de rulouri, din cauciuc sau din otel, avand rolul de a zdrobi tulpina, permitand umezelii din interior sa se evaporeze mai repede, ceea ce duce la o uscare mai rapida si o balotare intr-o perioada mai scurta de timp.

Accesoriile unei cositoare

Indiferent de tipul de conditioner cu care este dotata o cositoare, cu cat preseaza mai agresiv, cu atat furajul se va usca mai repede, dar cu pretul de a pierde o parte din furaje. Un alt tip de conditioner este cel cu  batator, rotor sau cutit. Pentru ca nu lasa o taietura curata, poate dura mai mult timp pana cand planta furajera incepe sa creasca din nou. Unele cositoare sunt echipate cu diferite accesorii suplimentare, care permit reglarea unghiului de taiere sau viteza.

Scarificatoarele sunt masini care raspandesc fanul pentru o mai buna circulatie a aerului, intorcandu-l astfel incat partea umeda sa fie expusa la soare si la aer pentru  a se usca. Acesta este un echipament optional pe care fermierii il pot utiliza pentru a accelera uscarea recoltei de fan, folosit mai ales atunci cand conditiile meteorologice sunt nefavorabile, iar uscarea devine prea lenta.

Capacitatile si limitele unei cositoare

Un alt accesoriu cu care poate fi inzestrata o cositoare – www.Tractorul.ro este grebla,care are rolul de a aduna si rula fanul partial uscat.

Capacitatea de productie a unei astfel de masini depinde de mai multi factori, cum ar fi conditiile terenului, puterea sau viteza de tractiune. De fapt, in sistemele in care masinile trebuie sa interactioneze, in lucrarile de recoltare, transport si descarcare, capacitatea fiecareia poate fi limitata de celelalte utilaje.

Utilizat astazi pe scara larga, in fermele mai mari sau mai mici, acest utilaj este unul care aduce mari beneficii sectorului agricol si al cresterii animalelor

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.