Criptarea si decriptarea fisierelor sau securizarea informatiilor

Criptarea si decriptarea fisierelor sau securizarea informatiilor 2Securitatea datelor si a informatiilor a capatat in zilele noastre o noua dimensiune. Daca in trecut nevoia de securizare a informatiilor era doar la nivel de stat, agentii de spionaj sau in diplomatie, in ziua de astazi este necesara securizarea pana la nivel de companie comerciala sau firma. Secretul de fabricatie a unui produs, precum si secretul datelor unor tranzactii sau afaceri sunt vitale in lupta firmelor cu concurenta pentru pietele de desfacere. Era internetului a adus cu ea si nevoia de securizare a informatiilor ce sunt transmise prin acesta.

Despre criptografie

Istoria criptografiei incepe in urma cu mii de ani. In Irak s-a descoperit o tablita de lut criptata ce este datata din secolul XVI inainte de Hristos. Tehnicile de criptografie utilizate in trecut erau destinate operatorilor umani ce foloseau la calcule doar hartia si creionul pentru descifrarea textelor trimise.

Epoca moderna aduce  odata cu  dezvoltarea tehnicii si a tehnologiei si aparitia masinilor de criptare. Este binecunoscuta istoria masinii de criptare folosita in perioada ultimului razboiului mondial de  catre Germania si Japonia si a faptului ca britanicii reusisera sa afle codul de decriptare si astfel sa fie in posesia unor informatii deosebit de folositoare in acele vremuri de razboi. O mare problema pentru britanici in urma spargerii codului de criptare era cum sa foloseasca informatiile obtinute in avantajul lor, fara ca Germania sa afle ca sunt interceptati si sa schimbe modalitatea de criptare, respectiv decriptare.

In prezent exista mai multe metode de criptare, dar amintim doar doua esentiale:Criptarea si decriptarea fisierelor sau securizarea informatiilor 1

–          Criptarea simetrica;

–          Criptarea asimetrica.

Criptarea simetrica

Criptarea simetrica este cea realizata traditional si  care functioneaza in felul urmator: pe un calculator se realizeaza criptarea datelor cu ajutorul unui algoritm si o cheie. Informaţia astfel criptata pleaca catre destinatar. Destinatarul va vedea informatia si o va putea decodifica doar daca are cheia corespondenta. Daca o are, o aplica fisierului criptat si are astfel acces la informatie.

Acest sistem de criptare este folosit in mod deosebit de guvernele tarilor lumii, iar problema cea mai mare este pastrarea secretului cheilor folosite, deconspirarea acestora duce la compromiterea iremediabila a sistemului de criptare folosit.

 Criptarea asimetrica

Criptarea si decriptarea fisierelor sau securizarea informatiilor 5Criptografia asimetrica este un tip de criptografie care foloseste o pereche de chei: o cheie publica si una  privata. Un utilizator care detine o astfel de pereche face publica cheia (publica), astfel incat oricine doreste o poate folosi pentru transmiterea un mesaj criptat. Numai detinatorul cheii secrete (private) poate decripta mesajul astfel criptat.

Matematic vorbind, cele doua chei sunt legate, insa cheia privata nu poate fi obtinuta din cheia publica. In caz contrar, cine ar dori  ar putea decodifica mesajele destinate unui alt utilizator, deoarece oricine are acces la cheia publica a acestuia.

Criptografia  asimetrica are doua ramuri si anume:

-Criptarea cu cheie publica – un mesaj criptat cu o cheie publica nu poate fi decodificat decat folosind cheia privata corespunzatoare. Metoda este folosita pentru a asigura confidentialitatea.

-Semnaturi digitale – un mesaj semnat cu cheia privata a emitatorului poate fi verificat de catre oricine, prin acces la cheia publica corespunzatoare, astfel asigurandu-se autenticitatea mesajului.

Poti citi articole interesante si aici.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.