Despre pompe peristaltice

pompe peristaltice

Cu o plaja de aplicatii foarte mare, aceste pompe sunt printre cele mai simple ca si principiu, insa pentru a functiona folosesc un motor mai special, in cazul celor de mare precizie. Facility Distrib va ofera o serie de pompe peristaltice cu debite variate si pentru aplicatii de diferite genuri. In cadrul acestui articol vom vedea de ce in unele cazuri, pentru cele mai simple solutii este nevoie de o tehnologie avansata, si care este aria de aplicatii al acestor pompe peristaltice.

Principiul de functionare al acestor pompe peristaltice

Principiul din spatele acesuit gen de pompa este unul axat in jurul unei constructii simple. Un furtun indoit in forma de “U” este asezat in jurul unui rotor prevazut cu doua elemente dispuse in mod diametral opuse, sau la unghiuri egale (120o in cazul pompelor cu 3 elementi) la cele cu mai multe elemente de compresie. Axul, odata pus in miscarea de rotatie preseaza cu ajutorul elementelor pe cea mai mare parte a lungimii furtunului cauzand o diferenta de presiune in interiorul acestuia, pompand astfel lichidul. Aceste pompe peristaltice sunt destul de simpliste ca si constructie, insa in cadrul acestora intalnim o serie de particularitati care le diferentiaza complet fata de alte tipuri de sisteme de pompare.

Prima particularitate este acea ca in interiorul camerei ce gazduieste atat furtunul cat si axul prevazut cu lobi (elementele de exercitare a presiunii) este umplut complet sau partial cu un agent de lubrifiere ce permite o mai buna alunecare a lobilor pe suprafata interioara a furtunului. Aceste pompe peristaltice pot fi echipate cu tipuri de sisteme de angrenare pentru a asigura viteza necesara functionarii. Aceasta viteza nu poate fi foarte mare, asa ca, pentru obtinerea unei turatii constante si diminuate (fata de cea a unui motor electric) pot fi folosite fie reductoare de turatie mecanice sau motoare electronice tip Step-by-Step.

Doua tipuri de pompe peristaltice

Pompele peristaltice sunt mult mai accesibil, iar plaja de aplicatii include si domenii industriale deoarece acestea pot pune in miscare volume mult mai mari de cat cele cu motoare electronice. Spre deosebire de cele electronice, toate tipurile de pompe peristaltice cu reductor mecanic sunt mult mai usor de reparat, iar pentru cei care doresc un produs cu un raport cost/eficienta, acest gen de pompe peristaltice este alegerea perfecta.

Insa, dupa cum spuneam, acest gen de pompe este folosit si in arii de aplicatii unde precizia este esentiala.In aplicatii din domeniul farmaceutic si de laborator, precizia este data de echiparea acestor pompe cu motoare Step-by-Step care pot oferi turatii la valori precise si constante. Astfel, chiar daca nu putem vorbi despre debite mari, aceste pompe peristaltice pot oferi o precizie de sutimi de bari.

In concluzie, putem spune ca echipamentele de acest gen sunt concepute pentru instalatii de transport a lichidelor dar si a produselor cu un grad de vascozitate mic (emulsii, dispersii, lape de var,saruri metalice, etc.) Prin intermediul siteului www.facilitydistrib.ro veti putea gasi toate informatiile necesare, dar de asemenea, puteti solicita si oferte personalizate. Va asteptam cu cea mai mare variatie de produse si echipamente industriale din domeniul alimentar.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.