Despre vibratii si amortizoare zgomot

amortizoare zgomot

Daca ati avut ocazia sa intrati intr-o facilitate de productie dotata cu diferite utilaje si echipamente probabil ca primul lucru pe care l-ati avut in urechi a fost zgomotul destul de puternic. Acesta este si motivul pentru care in foarte multe hale cu utilaje, se recomanda purtarea unor protectii pentru urechi. Ei bine, in acest articol vom discuta despre o serie de accesorii mai putin vizibile, insa foarte importante intr-o hala industriala. Suntem Facility Distrib iar principalul nostru scop este acela de a oferi solutii complete si eficiente pentru domeniul industrial dar si de a oferi servicii profesionale de proiectare, implementare si service pentru diferite tipuri de utilaje si echipamente industriale.

Ce este vibratia si ce rol au aceste amortizoare zgomot

Inainte de a vorbi despre amortizoare zgomot dorim sa ne aplecam asupra unui capitol foarte interesant al fizicii. Mai exact cel care studiaza vibratiile, oscilatiile si sunetul. Acest capitol precum si intelegerea lui sunt esentiale pentru a putea intelege mai bine rolul acestor accesorii. In primul rand, miscarea de vibratie sau de oscilatie poate fi cel mai bine descrisa prin doua mici experimente.  Daca aveti o chitara, ciupiti una din corzile acesteia, dupa care incercati sa atingeti usor respectiva coarda cu buricele degetelor (mare si aratator). Veti simti o senzatie de gadilare. La fel, puteti proceda cu difuzorul unei boxe de calculator. In timpul unei melodii dati jos masca boxei (daca se poate) si atingeti fin membrana difuzorului (la mijlocul distantei dintre centru si extremitatea membranei). Ei bine, acea senzatie de gadilare nu este nimic altceva decat ceea ce percepeti din miscarea foarte rapida de oscilatie a corzii sau a membranei.

Sunetul este oscilatie (rezulta si din experiment) ati putea spune, insa sunetul este si mai degraba un efect secundar al oscilatiei deoarece sunetul nu poate exista in vid. Asadar, sunetul este propagarea undelor de aer sau apa si actiunea acestora asupra timpanului (care are si el la randul lui un fel de membrana si receptori pentru vibratii). Asadar, pentru a elimina un zgomot suparator putem acitona in 3 feluri, eliminam sursa de vibratii, atenuam propagarea acestora prin aer (ceea ce fac si niste amortizoare zgomot), sau eliminam receptorul.

Ce fac mai exact niste amortizoare zgomot in general

Ei bine, prima varianta si ultima sunt cam imposibil de aplicat, insa, cea de-a II-a este cea mai buna varianta. Asadar, rolul unor amortizoare zgomot este acela de a crea o bariera intre sursa de vibratii si mediul de propagare. Asadar, exista o varietate larga de astfel de accesorii care sunt proiectate in functie de specificul sursei de vibratii. Asadar, fie ca vorbim de instalatiile de apa (zgomotul acela de suierat) sau zgomotul produs de utilaje ce functioneaza in conditii de trepidatii, sau chiar cel produs de fluxul de aer, toate tipurile de amortizoare zgomot au acest rol la baza. Cel de a izola sursa de vibratii fata de mediul de propagare (aer, apa, corpu ce pot actiona ca membrane, etc.) Asadar, pentru ca toate instalatiile si utilajele sa functioneze cat mai silentios, folositi amortizoare zgomot in functie de tipul de sursa de vibratii. Noi va asteptam pe pagina noastra de internet www.facilitydistrib.ro cu mai multe detalii dar si solutii complete.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.