Din pasiune pentru natura

apiculturaCu o istorie peste 6.000 de ani, apicultura este dovada a faptului ca natura lucreaza in perfecta armonie cu toate resursele sale, pentru ca rezultatul sa vina in sprijinul celor aflati in cautarea unui produs 100% natural, sanatos si cu beneficii deloc de neglijat. Totodata, apicultura este o activitate care da practicantilor numeroase satisfactii, aceasta avand atat o latura materiala cat si una spirituala. Cu alte cuvinte, dragostea pentru natura, aer liber si albine, sunt ingredientele fara de care apicultura nu ar putea exista.

Apicultura este o ramura a zootehniei care studiaza bilogia si tehnologia cresterii si exploatarii albinelor, in scopul obtinerii de productii apicole ridicate, precum si a sporirii productiei de seminte de la plantele agricole entomofile. Cu alte cuvinte, mierea, produsul atat de popular si indragit in intraga lume, este rezultatul apiculturii, produsul realizat de albine, exclusiv din nectarul florilor sau din sucurile dulci, substante pe care albinele le culeg, le prelucreaza, le imbogatesc cu substante proprii si le depoziteaza in celulele fagurilor. Producerea mierii reprezinta un proces complex care cuprinde mai multe etape, printre care: recoltarea nectarului, prelucrarea enzimatica, reducerea cantitatii de apa, si in final maturarea mierii. Mai mult decat atat, prelucrarea propriu-zisa a nectarului incepe chiar din timpul recoltarii, atunci cand nectarul preluat in gusa este imbogatit cu saliva bogata in enzime zaharolitice, cantitati infime de polen si alte substante specifice.

In functie de materia prima utilizata de albine pentru producerea mierii, se disting doua tipuri de miere: florala si mana. Astfel, mierea florala poate fi monoflorala, atunci cand provine de la o singura specie de plante nectarifere,(ca de exemplu: mierea de salcam, tei, floarea soarelui) sau poliflorala, atunci cand nectarul provine de la mai multe specii de plante. Pe de alta parte, mierea de mana provine din sucurile dulci recoltate de albine de pe anumite parti ale plantelor, sucuri rezultate in urma metabolismului unor insecte care paraziteaza anumite specii de plante, consuma seva si excreta mana. Ca si caracteristici, culoarea mierii difera in functie de originea botanica, fiind determinata de pigmenti vegetali, si poate varia de la galben foarte deschis-transparent, chihlimbariu si pana la maroniu inchis sau chiar negricioasa. Totodata, gustul si aroma depinde de originea botanica a mierii si de continutul de diferite zaharuri.

Primul pas in apicultura se incepe cu un numar limitat de stupi, aproximativ 2-3, pentru ca pe masura ce stuparul incepator capata experienta si stupina va creste numeric si calitativ. Pentru ca rezultatul sa fie pe masura asteptarilor, trebuie sa se tina cont de mai multe aspecte, ca de exmplu: alegerea vetrei stupinei, alegerea tipului de stup, dar si procurarea familiilor de albine. Pe langa toate acestea, aprecierea calitatii unei familii de albine se face dupa urmatoarele crieteii:

–          Prolificitatea matcii

–          Rezistenta la iernare

–          Blandetea albinelor

–          Rezistenta la boli

–          Harnicia la cules

–          Productia de miere

Despre beneficiile consumului de miere se poate vorbi zile intregi. Putin stiu insa ca, o lingurita de miere contine peste 400 de substante organice. Astfel, pe langa apa biologica si zaharuri, mierea mai contine o serie de vitamine, de minerale, de ceruri, de enzime care ii dau valoare terapeutica. Mierea este doza zilnica de potasiu, calciu, magneziu, fosfor, dar si de vitaminele C,A,D si K. In plus, ciferele si statisticile arata ca din 15 milioane de flori se obtin 4,5 litri de miere, iar pentru a extrage un singur kilogram de miere, albiana face nu mai putin de 40.000 de zboruri.

Apicultura este mai mult decat o activitate, este o pasiune, o vocatie, ce nu necesita atat investitii cat rabdare. Cu toate acestea insa, rezultatul este dincolo de cuvinte, este darul naturii cules din flori.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.