Drujba, unealta ideala pentru taierea lemnelor

drujbe

De la toaletarea copacilor din livada sau din gradina din preajma casei, pana la taierea copacilor de mari dimensiuni din padure, drujba ramane unealta fara de care aceste munci nu ar fi posibile. Cele construite pentru uz casnic, electrice, au dimensiuni ceva mai mici, sunt usor de folosit si au o mobilitate ridicata, desi cablul de alimentare ar putea fi o problema daca se intentioneaza a fi utilizate la distante mari fata de sursa de curent electric.

Drujbe, modele diverse pentru prelucrarea lemnului

In afara de tipurile de dimensiuni mai mici care functioneaza pe baza de electricitate, mai exista si alte tipuri de drujbe oferite de magazinul Agromoto.ro, care au ca sursa de functionare combustibilul ce poate fi benzina sau motorina, in functie de model. Acestea sunt ideale pentru taierea copacilor din padure, acolo unde nu exista o sursa de curent pentru a fi folosite cele electrice. In plus, sunt de dimensiuni mai mari si mai eficiente la taierea bustenilor grosi si a copacilor de talie mare.

Inainte de folosire, trebuie verificate toate componentele pentru a fi in buna stare de functionare, si a evita pericolul de accidente, deoarece drujba poate provoca daune mari daca nu e manuita de persoane cu experienta si daca nu se respecta cu strictete masurile de protectie.

O drujba in stare buna de functionare este o unealta sigura

Atunci cand urmeaza sa fie pusa in functiune se verifica lantul de la drujba, care trebuie sa fie bine ascutit, sa nu aiba dinti cazuti sau indoiti si nici urme de rugina. Cu cat taie mai bine, cu atat unealta este mai eficienta iar riscurile de provocare a accidentelor sunt mai mici. De asemenea, se controleaza si jocul lantului, astfel sa nu fie nici prea strans, dar nici prea lejer.

Combustibilul este si el un element important in buna functionare a uneltei. Benzina trebuie sa fie curata, fara impuritati, iar uleiul de calitate. Se mai tine cont si de raportul dintre cantitatea de ulei si cea de benzina, raportul ideal fiind de 20 ml de ulei la un litru de benzina. De asemenea, se recomanda curatarea filtrului de aer, la intervale mici de timp si chiar inlocuirea periodica a lui, deoarece acesta se poate infunda din cauza mediului plin de praf in care se lucreaza.

Masuri de preventie a accidentelor, la folosirea de drujbe

Drujba este o unealta foarte utila, cum am mai spus, dar poate deveni extrem de periculoasa daca nu este manuita cu foarte multa atentie si de persoane experimentate. Lucrul cu aceasta unealta impune purtarea unui echipament de protectie, adica o casa cu viziera pentru a proteja capul si ochii, manusi speciale si bocanci antiderapanti, iar picioarele trebuie protejate cu jambiere. De mentionat este faptul ca nu se sta niciodata in spatele drujbei ci doar lateral, corpul trebuie sa fie drept si picioarele departate.

Reculul este o miscare a lamei, violenta, in sus sau inapoi, atunci cand lama intalneste un alt obiect, si poate fi deosebit de periculos, putand provoca accidente grave, de aceea este necesara experienta in manuirea acestei unelte, precum si multa atentie si precautie.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.