Echipament de protectie pentru sudori

Procedeul de sudare a aparut ca o nevoie pentru unirea a doua materiale metalice sau termoplastice, utilizand caldura sau presiunea. Acest procedeu se poate desfasura prin topirea materialelor puse in comun la capetele ce deservesc imbinarea lor. Acest locas de topire (puntea de legatura dintre materiale) trebuie sa fie cat mai mic pentru ca proprietatile totului unitar realizat sa nu fie periclitate foarte mult.

In cazul in care materialele nu sunt compatibile intre ele, se va recurge la adaugarea unui material de adaos ce va functiona pe post de legatura directa dintre cele doua metale.

Datorita diverselor nevoi ale omului au aparut mai multe tipuri de procedee de sudare. Dintre acestea doar vom enumera cateva dintre ele, in continuarea lor vorbind despre protectia muncii si echipamente de protectie a muncii folosite in desfasurarea activitatii de sudare.

 • Procedeul de sudare electrica cu arc;
 • Procedeul de sudare cu electrod invelit;
 • Procedeul de sudare automata sub strat de flux;
 • Procedeul MIG/MAG;
 • Procedeul Wolfram Inert Gas;
 • Sudarea cu plasma;
 • Procedeul de sudare cu fasciculi de fotoni;
 • Sudarea prin presiune in linie sau in puncte;ochelari sudura

Cei ce efectueaza aceasta activitate de sudare se numesc sudori. Acestia, de obicei, au studii de specialitate in domeniul sudurii si se supun unui risc mare fiind intotdeauna in contact direct cu sursa de material topit, foc la temperaturi ridicate si particule ce ataca vederea, rezultate in urma imbinarii materialelor.

Pentru a reduce riscurile ce apar in cadrul desfasurarii activitatii de sudare, sudorii trebuie sa se supuna anumitor norme de protectie a muncii si sa poarte niste echipamente special concepute pentru aceasta meserie.

Dintre echipamentele necesare unui sudor pentru a-si putea desfasura activitatea in conditii optime de siguranta amintim urmatoarele:

 • Manusile de sudor.  Aceste manusi sunt confectionate din piele spalt de vita. Interiorul este captusit cu material ignifug, iar purtarea lor asigura utilizatorul o izolare termica foarte buna si protectie impotriva reziduurilor sudurii.
 • Masca de sudor ce se ataseaza pe casca, aceasta poate fi amplasata pe orice tip de casca si ofera protectie in cazul sudarii autogene si sudarii cu arc;
 • Masca de sudor ce se ataseaza direct pe capul sudorului va asigura acestuia o protectie datorita faptului ca este confectionata din polipropilena, iar geamul protector este rezistent impotriva particulelor mici de metal incandescent ce sar pe parcursul sudarii.
 • Sortul de sudor este confectionat din piele spalt de bovina si este rezistent impotriva particulelor de metal topit.
 • Jacheta de sudor este confectionata tot din piele spalt si ofera utilizatorului un confort in plus fata de sort, avand spatele neacoperit.
 • Cizmele de protectie asigura protectie piciorului pana la regiunea genunchiului fiind rezistent la contactul de scurta durata cu flacara si la particulele mici de metal topit.

Alt echipament absolut necesar ce poate inlocui masca de protectie sunt ochelarii de sudura. Acestia sunt realizati in conformitate cu normele de siguranta si protectie la locul de munca. Lentilele ochelarilor sunt fabricate dintr-un material special, rezistent la micile topituri ce sar pe perioada sudarii. Acestia pot fi de mai multe tipuri, in functie de preferintele si nevoile sudorului.

Ochelarii cu lentila rabatabila sunt ideali pentru sudarea autogena si au si un profil foarte ergonomic, oferind un plus de confort in cazul unei sudari pe un interval mai lung de timp.

Alte tipuri de ochochelari suduraelari de sudura pot fi prevazute cu lentile filtru de sticla, si pot avea diferite dimensiuni in functie de nevoile sudorului.

Toate aceste echipamente sunt absolut necesare pentru orice sudor profesionist ce vrea sa se stie in siguranta la locul de munca.

Puteti citi despre informatii interesante despre ambalaje si materialele din care sunt construite accesand link-ul urmator http://www.articole-promo.ro/?p=1290 .

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.