Sterilizarea cu ajutorul etuvelor

Sunt locuri in care de cele mai multe ori nu ne dorim sa mergem. Spitalele, cabinetele stomatologice sau diverse altele din acelasi domeniu. Insa o facem pentru ca sanatatea este primordiala si profilaxia bolilor este mult mai eficienta decat tratarea lor.

Sterilizarea este procedeul prin care se realizeaza distrugerea totala a microorganismelor vii de pe diferite obiecte, din lichide, din produsele alimentare sau din solutiile medicamentoase. In general este procedeul utilizat in spitale si cabinete medicale unde incidenta fata de infestarea cu diversi agenti patogeni este foarte mare. Pentru sterilizare se folosesc instalatii speciale care folosesc aburul, caldura uscata, formolul sau razele ultraviolete. Materialele eliberate de germenii patogeni se numesc “sterile”.

etuva

Acestea fiind lamurite este firesc ca atunci cand mergem la un consult medical ce implica utilizarea de diverse instrumente, cand suntem internati intr-un spital sau cand mergem la stomatolog sa ne gandim si sa cerem detalii asupra metodelor de sterilizare.

Una dintre metodele de sterilizare este metoda prin aer cald, metoda foarte mult utilizata atat in spitale cat si in unitatile fara paturi de genul cabinetelor medicale si policlinici. Pentru genul acesta de sterilizare se foloseste etuva sau pupinelul.

Etuva este construita dintr-o carcasa, un sistem de ventilatie, sistem de masurare a temperaturii, o sursa de caldura si sistem de reglare si control.

Pentru a se realiza o sterilizare cat mai buna cu ajutorul etuvei este necesara indeplinirea anumitor conditii:

  • Temperatura interioara sa fie asigurata la minim 180 grade Celsius
  • Obiectele ce urmeaza sa fie sterilizate trebuie curatate in prealabil
  • Cutiile cu instrumente se aseaza in etuva cu capacele pe jumatate deschise

In etuve se pot steriliza:

  • Instrumentar chirurgical metalic
  • Obiecte din sticla
  • Anumite pulberi ce se utilizeaza in laborator

Combaterea riscului de contaminare cu diversi agenti patogeni se face in mod stiintific si in saloanele de infrumusetare pentru pedichiura si manichiura. Aici se folosesc etuve de dimensiuni mai mici dar care sunt imperios necesare pentru a preveni aparitia de diverse boli datorate instrumentelor infectate folosite de la o persoana la alta. Este foarte important ca atunci cand mergeti la manichiura sau la pedichiura sa stiti ca instrumentele se sterilizeaza deoarece unghiile sunt o poarta de intrare pentru microbi, care pot sa cauzeze diverse afectiuni destul de neplacute si dureroase.

etuva 1

Etuvele sunt comercializate de catre firme de specialitate care in general ofera si serviciile de instalare si mai ales instruirea personalului pentru utilizarea lor in conditii optime si la eficienta maxima.

Cred ca nu este nevoie sa ma intorc in trecut pentru a semnala ca invetia Domnului Poupinel a revolutionat metodele de sterilizare, care pana atunci nu reuseau sa satisfaca la un astfel de nivel cerintele in ceea ce priveste prevenirea suprainfestarii. Unele microorganisme nu mor prin simpla fierbere a instrumentarului, iar unele dintre ele se pot distruge doar la temperaturi foarte mari prin metode de sterilizare umeda sau uscata. Putem cu siguranta afirma ca inventarea etuvelor a insemnat un pas foarte mare in profilaxie si mai ales in siguranta care o are pacientul care beneficiaza de instrumentele corect sterilizate.

Alte articole care va pot starni interesul le gasiti aici

 

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.