Evaluarea personalului – O necesitate pentru echipa!

 Prin abordarea subiectului evaluare personal  incerc sa privesc si din alta perspectiva aceasta actiune. In general notiunea de evaluare are un sens destul de peiorativ si de cele mai multe ori este privita cu suspiciune. Aceasta suspiciune este efectul neintelegerii pe deplin a necesitatii evaluarii personalului unei firme, companii sau institutii.

Toate aceste fise bazate pe niste criterii de evaluare indelung studiate demonstreaza in fond preocuparea pentru obtinerea de rezultate optime in munca, pentru verificarea constanta a indeplinirii anumitor sarcini dar are si un aspect care ajuta la identificarea si rezolvarea unor discrepante intre calificarea personalului si randamentul pe care acesta il da.

evaluare

Omul potrivit, la locul potrivit! Cred ca va este cunoscuta aceasta sintagma vehiculata deseori si in variate conjuncturi.

Procesul de alcatuire a unei echipe care sa dea rezultate foarte bune in munca este un proces destul de indelungat si presarat de multe ori cu probleme. Putem spune ca aceasta se datoreaza in primul rand caracterelor si temperamentelor foarte diferite ale oamenilor. La modul general si in contextul unei societati dezvoltate disponibilitatea la comunicare si crearea de echipe cu legaturi stranse si competitive nu ar mai trebui sa reprezinte o problema. Dar este de recunoscut si faptul ca factorii care influenteaza uneori comportamente ce aduc probleme in constructia echipei sunt diversi si de cele mai multe ori se raporteaza la problemele de zi cu zi ale fiecaruia. Acestea isi pun amprenta indiscutabil asupra atitudinii pe care o avem la locul de munca.

Care sunt criteriile de evaluare personal si ce ne spun ele?

Criteriile de evaluare sunt in functie de activitatea si responsabilitatea pe care o are subiectul in cadrul firmei. Le putem concretiza la modul general in cateva randuri:

  •  Cunostinte si experienta profesional
  • Promptitudine si operativitate in realizarea atributiilor
  • Calitatea activitatii executate
  • Asumarea responsabilitatilor prin receptivitate, disponibilitate la efort suplimentar, perseverenta, obiectivitate, disciplina
  • Intensitatea implicarii
  • Adaptare, initiativa, creativitate
  • Cunostinte despre scopul, obiectivele si rolul unui compartiment in asamblul companiei
  • Capacitatea de a lua decizii si asumarea raspunderii pentru deciziile luate
  • Capacitatea de organizare si de coordonare
  • Capacitatea de a realiza un climat cat mai optim la locul de munca

Nu am impresia ca in aceste criterii sa fie ceva peiorativ. Mi se par in regula avand in vedere ca scopul fiecarui detinator de afacere este de a avea profit si de a gasi mereu noi solutii pentru obtinerea acestuia. In acest context aceasta evaluare a personalului este mai mult decat necesara a se desfasura periodic, aceste criterii fiind considerate esentiale. Acum sa nu avem impresia ca cineva a gandit o asemenea fisa si gata, totul a decurs la modul profan.

evaluare 1

Nici vorba de asa ceva. Aceste fise si criterii de evaluare personal au la baza studii psihologice si sociologice care au generat si legislatia in acest sens. Pentru ca am pornit de la sintagma mai sus citata, din toate aceste evaluari se trag concluzii care duc la o permanenta cautare de a pune omul exact acolo unde el da randamentul cel mai bun. asta bineinteles in functie si de calificarea acestuia. Cu cat omul face ceea ce ii place cel mai mult, cu atat productivitatea lui creste in raport cu orice fel de criteriu de evaluare.

Toate acestea se intampla pentru ca are posibilitatea de a-si pune in valoare calitatile si mai ales este liber sa isi exprime opiniile pentru ca se simte sigur pe el.

Va recomand articolele de aici .

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.