Foie gras rata, un deliciu al bucatariei frantuzesti

Foie gras rata, un deliciu al bucatariei frantuzestiVreau sa cred ca sunt o buna bucatareasa. Nu am zis foarte buna, las acest privilegiu celor mai buni dintre cei mai buni, demni participanti si jurati la MasterChef sau, mai nou, la Hell’s Kitchen, iadul bucatarilor din lumea-ntreaga. Si daca tot am adus in discutie de MasterChef, de bucatarie rafinata, fitoasa, cum ar spune multi romani, am ramas cu o curiozitate dupa urmarirea acestor show-uri culinare de televiziune, si anume, ce este totusi un foie gras rata sau un foie gras de gasca?

De auzit am auzit despre aceasta delicatesa a bucatariei frantuzesti, am vazut concurenti preparand ficatul de gasca sau de rata pentru a obtine celebrul foie gras si am vazut cum au dat numeroase rateuri. Pana la urma e de inteles, pe romanul obisnuit, de rand, nu-l prea dau banii afara din casa pentru a cumpara foie gras si a-si incerca talentele culinare. Daca iti iese treaba, bravo tie, dar daca ai dat cu bata-n balta iti vine sa mori de ciuda cand te gandesti la atatia bani aruncati pe apa sambetei.

Oare sa traiesc cu speranta ca voi ajunge si eu la MasterChef si voi avea ocazia sa lucrez cu foie gras rata si sa incant juratii? Ei bine, nu, o comit si pe asta, caci acum stiu de unde pot cumpara foie gras rata proaspat si voi pregati o cina de sa te lingi pe degete. Parol!

Foie gras rata, o reteta din cele mai vechi timpuri

 

Foie gras rata nu inseamna altceva decat ficat gras de rata, in franceza, desigur. Desi multi asociaza foie gras-ul cu bucataria frantuzeasca, se pare ca reteta este foarte veche si provine din Egiptul Antic, gasindu-se basoreliefuri care infatiseaza metoda de ingrasare a gastelor pentru ca mai apoi sa se obtina foie gras de gasca.

In perioada Imperiului Roman foie gras-ul a capatat o aura de distinctie. Dupa caderea acestuia, preparatul a disparut pentru o perioada din bucatariile lumii pentru ca mai apoi sa fie regasit in ghetto-urile evreiesti. Aici intervin francezii, preiau foie gras-ul si-l aduc la rang de arta culinara.

Diferenta dintre foie gras de rata si foie gras de gasca consta in faptul ca acesta din urma se topeste mai repede si trebuie gatit la foc mic. Din acest ficat se obtin pateuri fine, terine, spume de foie gras sau parfe-uri perfect aromatizate cu trufe, Armagnac, cognac sau ciuperci.

Foie gras rata de la Euro Indal

 

Si cum mi-am propus sa prepar si eu un foie gras rata, mi-am gasit si furnizorul potrivit, Euro Indal. De la aceasta firma pot cumpara foie gras rata proaspat, Foie gras rata, un deliciu al bucatariei frantuzesti1intreg, de Barbarie sau Moulard, clasa A, desigur, sau foie gras rata feliat.

Foie gras-ul de rata de la Euro Indal este oferit inspre vanzare in pungi autosigilante sau vidate, proaspat sau congelat. Doar varianta feliata de foie gras rata iti este oferita intotdeauna congelata. Insa pe langa foie gras rata, Euro Indal iti pune la dispozitie si foie gras de gasca.

Acestea fiind zise, rog juratii MasterChef sa ma astepte, voi deprinde tainele foie gras-ului si apoi ma prezint la concurs.

Daca vrei sa te bucuri de o mancare desavarsita, alege foie gras rata de la Euro Indal. Ai nevoie de informatii suplimentare despre firma si produsele Euro Indal? Pentru detalii si comenzi, suna la numarul 0744-585.641 sau trimite un e-mail pe adresa office@foie-gras.ro.

Articol oferit de zoom-biz.ro.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.