Puzzle si definitia succesului

 Puzzle este denumirea data oricarui joc, tip de jucarie sau problema care solicita ingeniozitate, logica, perspicacitate si perseverenta pentru a se ajunge la o solutie. Insa cand spunem puzzle gandul ne duce la jocul format din piese care trebuie imbinate pentru a realiza o imagine.

puzzle 1

Si cum acest joc presupune o atentie distributiva, o perceptie a culorilor foarte corecta nu trebuie sa ne imaginam ca putea fi creat de altcineva decat de un profesor. John Spilsbury era in anul 1760 un gravor londonez. Acesta cauta o modalitate mai atractiva de a transmite invataturile din geografie elevilor.

Ce a facut?

A lipit harta Europei pe o bucata de placaj si apoi a decupat, cu ajutorul unui ferestrau fin fiecare stat. Trebuie sa va imaginati ca recompunerea hartii de catre elevi prin dispunerea exacta a fiecarui stat la locul sau a fost pentru copii deosebit de interesant si mai ales foarte educativa. Copii se jucau in timp ce dobandeau cunostinte si parintii erau cat se poate de incantati vazandu-si odraslele invatand cateva ore.

Acesta a fost doar primul pas pentru ca in anul 1820 jocul de puzzle trece spre divertisment si chiar spre hobby prin realizarea de imagini cu animale sau diverse scene din povesti celebre. Tehnica de realizare era cea aplicata de Spilsbury iar fierastraul cu care erau decupate se numea jigsaw, un ferestrau cu o panza ingusta. Desi operatia nu era dificila persupunea totusi indemanare, rabdare si precizie.

Fiind realizate pe suport de lemn la inceput, puzzle-urile erau jocuri pe care si le permiteau doar oamenii mai instariti. Un astfel de joc pe suport de lemn costa in jur de 5 dolari, pret pe care oamenii simpli nu si-l permiteau in contextul in care castigul mediu pe luna era de 50 de dolari.

Realizarea de puzzle pe carton a fost insa un pas foarte important in istoria acestui joc, tehnica reducand costurile de productie si astfel accesul la el a devenit mult mai facil.

Sa nu uitam ca in perioada crahului economic din 1929, jocul de puzzle a fost metoda de divertisment cea mai agreata de patura medie a populatiei din SUA. Pentru ca nu aveau bani sa mearga in restaurante si cluburi, sau la cinema si spectacole, oamenii cumparau jocuri de puzzle si astfel isi realizau clipe cat de cat placute in petrecerea timpului liber.

O alta directie in care s-a orientat productia de jocuri de puzzle a fost domeniul publicitatii prin realizarea de puzzle-uri cu produse. Acestea erau de dimensiuni mici si erau oferite gratuit cumparatorilor reproducand cu exactitate produsul achizitionat.

Cand cel de-al doilea razboi mondial a luat sfarsit productia jocurilor de puzzle din lemn a intrat si ea in declin datorita costurilor mari de realizare avand in vedere ca acestea se faceau manual.

Una dintre cele mai amuzante si poate mai relevante amintiri din istoria puzzle-lor este aceea ca in anul 1965 sute de mii de americani s-au torturat efectiv incercand sa rezolve un puzzle de 1000 de piese care ilustra pictura lui Jackson Pollock, “Convergente”. A fost considerat cel mai dificil puzzle din lume datorita picturii care nu avea contururi si era in foarte multe culori, dupa cum observati si in imagine.

convergente

Vrand, nevrand jocul de puzzle a reprezentat inca de la inceputurile sale o metoda eficienta de educare practicata in mod placut, este si va ramane un hobby pentru foarte multi oameni si mai ales o metoda de petrecere a timpului liber intr-un mod aparte si agreabil.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.