Nutritia este cheia pentru blana lucitoare a pisicii

pisica 4Nutrientii, cum ar fi proteinele, grasimile, vitaminele si mineralele sunt factori importanti pentru sanatatea pielii si a blanii pisicilor, mai ales ca blana este compusa aproape in intregime din proteine. Daca dieta animalului nu contine cantitatea adecvata de proteine, parul nu ar mai avea aceeasi elasticitate.

Pielea este alcatuita din celule scuamoase si celule plate bine definite. Aceste celule au membrane dure, fiind compuse din proteine si grasimi. Fara cantitatile adecvate din aceste substante nutritive, membranele celulare slabesc, permitand apei sa se evapore din corp, iar bacteriile si virusii sa intre usor in organism.

Proteinele se gasesc in ingrediente pe baza de plante sau animale. Proteinele de origine animala contin toti aminoacizii esentiali de care au nevoie pisicile, in timp ce proteinele pe baza de plante pot contine doar cativa aminoacizi esentiali. Pentru o stare de sanatate buna, pisicile au nevoie de proteine de origine animala.

De asemenea, si grasimile pot fi gasite in ambele tipuri de ingrediente ca si proteinele. Grasimile se regasesc in celulele pielii sub forma de acizi grasi. Exista 2 tipuri de acizi grasi necesari pentru sanatatea pielii si a blanii: acidul linoleic si acidul arahidonic. Ambii acizi grasi sunt de tip omega-6 si se gasesc in tesuturile animale (grasimea de pui) sau in uleiurile vegetale (porumb, soia).

Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru dezvoltarea blanii si a pielii. Cel mai bun mod de a oferi aceste substante nutritive este dieta completa si echilibrata cu un continut potrivit de minerale si vitamine.

Dieta este adesea considerata a fi un factor atunci cand se observa modificari ale pielii si a starii parului. Cele mai frecvente motive ale acestor schimbari sunt date de sezonul rece/cald sau de varsta inaintata a pisicii.

Odata cu temperaturile scazute, blana pisicii va fii mai groasa pentru a o ajuta sa isi mentina caldura corpului, nelasand aerul rece de afara sa patrunda. Pe masura ce vremea incepe sa se incalzeasca, stratul gros de par va fi eliminat, procesul purtand denumirea de „naparlire”.

Cei mai multi pui de pisica se nasc cu par moale si pufos, dar pe masura ce inainteaza in varsta, parul se va transforma intr-o blana mai groasa. De asemenea, modificari ale blanii putem observa si la pisicile gestante sau cele care alapteaza.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.