Cu sau fara pantaloni?

Stiam intr-o oarecare masura ca pantalonul are o istorie pe cat de lunga pe atat de controversata. Vorbesc aici de unul dintre cele mai purtate articole de imbracaminte si asta ma face sa inteleg ca de cele mai multe ori utilitatea unui lucru a fost punctul de pornire in actul inventiei.

pantaloni 1

Pantalonii au fost purtati de nomazi si deci putem sa face legatura aparitiei lor cu imblanzirea cailor. Era nevoie de confort si comoditate sa calaresti mii de kilometri sa sa te aperi de capriciile vremii cu cele mai bune metode.

Dar ceea ce este si mai amuzant in aceasta poveste a pantalonilor o constituie faptul ca la inceputurile ei femeile nu aveau voie sa-i poarte. Ma intorc in clipele adolescentei pe cand sorbeam cu sete memoriile scriitoarei George Sand, femeia care a indraznit sa sfideze in acea perioada regulile si sa poarte pantaloni. Mi se parea de neimaginat ca cineva sa-ti interzica sa porti ceea ce iti place. Insa eram mult prea tanara pentru a intelege contextul din acele vremuri si morala nu mi se parea un argument suficient de solid.

In Franta iti trebuia, ca femeie, o aprobare speciala de la prefectura ca sa poti purta pantaloni desi acest articol de vestimentatie era purtat de femeile care lucrau in mina.

Mi-as concentra atentia pe genul de pantalon care cu adevarat a marcat o revolutie in vestimentatie si anume blugii.

Probabil ca o sa zambiti dar cu siguranta trebuie sa va readuc aminte ca pantalonii pe care azi ii numim blugi sau blue jeans au o istorie ce se intinde pe 500 si mai bine de ani si isi au originea in Italia la Genova, pentru ca marinarii aveau nevoie de haine rezistente datorita muncii in conditii destul de grele si culmea este ca pantalonii spalaciti tot asa au inceput sa devina celebrii pentru ca materialul initial de culoare indigo, datorita apei sarate si a soarelui se decolora.

pantaloni

Primii “derbedei” care au purtat asemenea pantaloni si au aparut pe ecranele de cinema au fost James Dean si Elvis Presley in anii ’60. Este de amintit ca acest model de pantaloni in tarile comuniste erau considerati ca facand parte din “decadenta occidentala” si cine avea o asemenea pereche de pantaloni nu era vazut cu ochi buni si era etichetat ca fiind lipsit de morala.

Dar cum blugul face parte din categoria pantalonilor este necesar sa amintim ca termenul de pantalon i se datoreaza lui Pantaleone, un personaj al teatrului venetian, care era dupa unele marturii un batran vicios. Acest articol de imbracaminte a fost cel care multa vreme a marcat diferenta dintre sexe. Pana si sufragetele din SUA care isi cereau dreptul la vot prin miscari de protest ample au folosit pantalonul ca simbol in dorinta de egalitate in drepturi.

Dar cum regulile sunt facute pentru a fi incalcate si cum in vremuri demult apuse Lady Godiva starnea adevarate reactii prin faptul ca obisnuia sa calareasca goala, asa si pantalonul a avut parte de personaje importante din randul femeilor care l-au facut sa devina azipantaloni 3 ceea ce este. Sa nu uitam ca actrite precum Katherine Hepburn și Marlene Dietrich au adus in moda femeilor pantalonii.

Indiferent din ce material sun confectionati, ce model se alege pentru ei si ce culoare, pantalonii au facut istorie in moda si si-au impus celebritatea prin faptul ca sunt comozi si adaptabili la orice situatie.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.