Panza pe sasiu pentru tablouri in ulei sau acrilice

panza pe sasiu

Panza este suportul cel mai des utilizat in pictura, exista diferite tesaturi, fiecare cu caracteristici diferite: inul este fin, neted si foarte durabil, panza de bumbac, astazi adesea amestecat cu fibre de poliester pentru a-i mari rezistenta, poate avea o textura fina, medie sau mai grosiera, fiind, in general, mai ieftina. Panza pe sasiu este pregatita, pentru ca tipurile de culori sa adere perfect. Pentru a fi usor de pictat, ea trebuie montata pe un cadru de lemn, prevazut cu coltare sau pene de lemn, la o tensiune optima.

Panza pe sasiu din lemn de calitate

Sasiul clasic este facut din lemn, se gaseste in vanzare pe piata de profil, la dimensiuni standard sau personalizate; majoritatea sunt fabricate din molid de foarte buna calitate, uscat, fara noduri si fara curburi. Cine doreste, poate chiar sa si-l confectioneze singur, acasa, din lemn de teck. Scandurile se fixeaza impreuna in unghi drept si se lipesc cu clei, dupa care sunt lasate la uscat. Ulterior, colturile pot fi consolidate cu niste capse, cu ajutorul unui pistol puternic, mai ales daca este electric, care este in stare sa penetreze chiar si cel mai dur lemn. Pentru o panza pe sasiu de dimensiuni mai mari, colturile pot fi intarite cu niste coltare din otel.

Cum se intinde o panza pe sasiu

Daca aveti deja un sasiu pe care urmeaza sa intindeti panza, mai intai asezati cadrul pe o masa, peste panza, apucati ferm sasiul si panza cu mainile si rasturnati-l pe partea cealalta. Fixati panza cu capse pe una din laturile scurte si in mijlocul cadrului, apoi intoarceti rama cu susul in jos si intindeti bine panza, pe care o fixati cu o capsa in centrul laturii opuse a sasiului. In cele mai multe cazuri, aceasta operatiune poate fi realizata manual, fara necesitatea unei cleme. Se repeta pentru celelalte doua laturi, panza devenind acum temporar tensionata.

Continuati fixarea de-a lungul uneia dintre laturile scurte. Distanta dintre capse trebuie sa fie de 30 mm aproximativ. Acum, asigurati-va ca panza este intinsa si punctele de fixare nu sunt prea departe unul de celalalt. Daca e nevoie de a o intinde mai bine, este suficient sa se scoata capsele cu o surubelnita, si sa se tensioneze din nou.

Cum se agata pe perete o panza pe sasiu

La colturi, tesatura in exces se intoarce spre interior, dupa care se fixeaza cu capse pe ambele laturi. Inevitabil fiecare panza pe sasiu cu www.Profiart.ro are nevoie de un carlig cu ajutorul caruia sa poata fi agatata pe perete. Pentru cadre de dimensiuni medii si mari, mai mari decat formatul A3, sunt necesare doua carlige in partile opuse ale cadrului. Ca regula generala, distanta dintre cele doua carlige trebuie sa fie un sfert din lungimea totala a partii pe care sunt aplicate. Un fir subtire se trece prin carlige, lungimea lui se ajusteaza astfel incat acesta sa nu fie vizibil. Adesea, opera este inramata, daca sasiul are un format standard, este nevoie tot de o rama standard, in caz contrar, trebuie executata la comanda.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.