Parchet bambus

parchet bambus

Conform specialistilor Decolandia, sunt aspecte multe de luat in calcul in momentul in care ne alegem parchetul potrivit pentru locuinta noastra, insa fara nici un fel de indoiala,  rezistenta pe care acesta o are in timp e unul din aspectele cele mai importante.

Duritatea parchetului e o caracteristica mportante a acestuia atunci cand ne referim la rezistenta pe care trebuie sa o aiba acesta. Un parchet dur o sa se zgarie foarte greu, nu o sa se amprenteze atunci cand va intra direct in contact cu diverse corpuri contondente, cu tocuri cui, cu picioarele scaunelor sau al meselor, cu fotolii ori alte obiecte ce pot sa cada pe parchet. In consecinta , duritatea pe care o are lemnul din care e facut un parchet, e un factor esential daca vrem sa avem un parchet care vrem sa reziste.

Duritatea parchetului de bambus poate sa fie masurata inclusiv ca rezistenta la rupere, acest lucru putand fi facut prin testul Brinell ori ca si rezistenta fata de amprentare prin testul Janka.

Testele pentru rezistenta ale parchetului

Uzura pe care o capata parchetul are legatura in primul rand cu amprentarea si cu zgarierea mai mult decat are cu rezistenta la rupere, de aceea se  considera mai important de facut si luat in calcul, testul Janka.

Testul Janka este un tesc ce se refera efectiv la forta care este necesara pentru impingerea unei bile de fier care are un anumit diamentru direct intr-un material , pana se ajunge la jumatatea bilei.

Pe scala de masura a acestui test – Janka, este in zona fagului, bambusul clasic. Rezistenta pe care acesta o are este o rezistenta medie, el  putand sa fie amprentat ori zgariat cu diverse corpuri contondente.

Din aceasta cauza, poate sa para cam ciudata afirmatia confom caruia parchet bambus e cel mai dur parchet, in consecinta cel mai rezistent.

Lucru acesta insa, e foarte adevarat atunci daca vorbim de bambusul care e densificat. Daca este supus la procedeul comprimarii, fibra bambusului, respectiv structura pe care o are parchetul devine una foarte dura. Astfel, duritatea e de mai mare de aproape trei ori decat cea pe care o are a stejarul si e comparabila cu duritatea nucului brazilian, care e esenta lemnoasa cunoscuta a fi cea mai dura.

Caracteristici ale bambusului densificat

Bambusul densificat e extrem de dur astfel  incat e aproape imposibil chiar si sa se bata in el cuie, e atat de dens de nu pluteste nici macar pe apa. Acest bambus densificat va puncta foarte bine inclusiv la capitolul rezistenta in ceea ce priveste ruperea, bambusul avand cele mai bune cifre obtinute la testul Brinell.

Un element important ce confera o deosebita rezistenta parchetului din bambus e lacul care e utilizat pentru a se finisa parchetul. Acesta e un lac special cu proprietati anti zgariere fiind aplicat inca din  fabrica si il face  mult mai rezistent decat face acest lucru un lac ce e aplicat direct in locuinta, cand se finiseaza parchetul.

Parchetul din bambus densificat este distribuit atunci cand e gata finisat inclusiv cu lacurile speciale ce il fac foarte rezistent la zgarieri.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.