Plante ornamentale – o forma de arta ecologica

plante decorative

Horticultura ar trebui sa fie inteleasa ca o expresie a dorintei omului de a-si imbunatati calitatea vietii si chiar de a-si asigura supravietuirea. Asta inseamna nu doar producerea constanta de fructe si legume, dar si crearea esteticului, referindu-ne la o anumita locatie, o gradina putand fi privita ca o adevarata opera de arta. O gradina cu plante ornamentale se bucura de un statut unic printre celelalte forme de arta, datorita imbunatatirii calitatii vietii pe care ea o aduce in viata de zi cu zi. Putem vorbi de ecologizarea artei, intelegand prin opere de arta ecologice gradinile si zonele verzi amenajate. Cu atat mai mult cu cat aceste opere de arta sunt inevitabil supuse proceselor naturale si ciclurilor ocazionate de trecerea timpului, ceea ce confera noi modalitati de fuzionare intre arta, stiinta, natura si viata.

Plante ornamentale de-a lungul timpului

Datorita diversitatilor de valori care le-au fost atribuite plantelor, gradinile de-a lungul timpului au fost apreciate de oameni in mod diferit, prin urmare, stilurile de gradinarit au reflectat de cele mai multe ori gandirea filozofica a civilizatiilor respective. Chinezii au fost printre primii care au creat adevaratele gradini pentru agrement, acum mai bine de doua mii de ani, construind parcuri si gradini publice imense. Egiptenii si-au dezvoltat conceptul de gradina ca spatiu inchis. Tot ei au initiat primele expeditii pentru colectarea de plante ornamentale, pe care doreau sa le cultive in gradinile lor. Precursoarele gradinilor publice moderne au fost cele din Orientul Mijlociu, care serveau la vremea respectiva pentru agrement si vanatoare.

In Imperiul Roman, coagularea unui anumit stil de gradina a durat destul de mult, iar romanii au avut drept sursa de inspiratie povestile spuse de soldatii care au luptat in Asia Mica, Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

Plante ornamentale care au patruns in Europa in ultimul secol

Afluxul de plante noi care au intrat in Europa a cunoscut apogeul in secolele XIX si XX, cand mii de specii din China, Japonia, America de Sud si de Nord, Africa si Australia au patruns pe continentul nostru. Multe schimbari importante au avut loc in domeniul horticulturii odata cu dezvoltarea acestei ramuri la nivel mondial, in special incepand cu anii 60, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cresterea nivelului de trai, in special in Europa, a facut sa creasca si interesul pentru plante ornamentale, cu precadere pentru plantele cultivate in ghiveci.

Importanta gradinilor de plante ornamentale

In momentul actual se acorda o deosebita importanta conservarii gradinilor istorice, a acelor asezari vechi care furnizeaza material vegetal genetic, nascandu-se o adevarata miscare de conservare a gradinilor botanice, vechi si istorice, unele chiar private, care apartin diferitelor societati si organizatii. In afara de importanta lor in sine, aceste gradini mai reprezinta pentru noi o mostenire culturala, estetica, de agrement si chiar functionala, fiind adevarate refugii pentru conservarea speciilor de plante ornamentale neglijate sau uitate, din intreaga lume. Astfel, multe soiuri si specii vechi au supravietuit doar datorita existentei acestor gradini. Aceste plante ornamentale de la www.pepiniera-pinus.ro trebuie promovate si conservate in colectii nationale si internationale.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.