Pompa, masina care aduce apa

Pompa, masina care aduce apa

Te intrebi desigur ce este pompa, acesta masina care transforma energia dintr-o forma mecanica in energie hidraulica sau pneumatica cu efect de transport al unui lichid, pe care o intalnim pretutindeni in activitatiile de zi cu zi?! Este un mecanism, de care nu ne putem lipsi. Ea ne asigura apa in locuintele noastre, face autoturismele sa functioneze, evacueaza apa din masinile noastre de spalat, practic o intalnim pretutindeni in viata si activitatiile cotidiene.

Mecanica fluidelor si istoria pompelor

Studierea mecanicii fluidelor a inceput din Grecia Antica prin Arhimede (principiul lui Arhimede), continuand in evul mediu cu cercetarile marelui renascentist Leonardo da Vinci , Torricelli, Newton, Pascal si multi altii.

Revolutia industriala a adus cu ea modernizarea, inventarea noilor pompe si sisteme de pompare, introducerea apei curente in locuinte si  folosirea ei pe scara mare in industrie.

Paralel alimentarii cu apa a caselor, fabricilor apoi treptat in timp a marilor uzine, a trebuit sa se dezvolte si sistemele de evacuare si colectare a apei menajere si industriale. Acest lucru  nu il putea rezolva in totalitate gravitatia si era nevoie si de ajutorul pompelor.

Industria extractiva de petrol si gaze este o mare beneficiara a dezvoltariilor in domeniul sistemelor de pompare, deoarece aici este necesar transportul pe distante mari si foarte mari a titeiului sau a gazului natural. Un alt sector important pentru economia unei tarii si unde se folosesc pe scara larga pompele este agricultura prin sistemele de irigatie ce au fost construite sa asigure umiditatea solului.

Pompele se pot clasifica in urmatoarele tipuri :

– Pompa centrifuga
– Pompa volumetrica, la baza functionarii acestui tip de pompa sta modificarea cavitatii de lucru;
– Pompa cu pistonase axiale, este o pompa cu debit fix;
– Pompa cu pistonase radiale;
– Pompa cu palete;
– Pompa cu roti dintate.

O categorie mai aparte a pompelor o reprezinta pompa sumersibila.Pompa, masina care aduce apa 1

Insasi denumirea este sugestiva, pompa submersibila a fost proiectata pentru a functiona in apa sau in fluidul ce se doreste a fi antrenat de catre pompa, acest tip de pompa fiind folosit mai ales in puturi, fantani, sau rezervoare, in industria piscicola in iazuri sau acasa in piscina.

Avantajul folosirii pompei submersibile este dat de faptul ca tipul acesta de pompa este folosit prin introducerea totala in lichidul ce se doreste a fi antrenat dintr-un loc in altul, etanseitatea reprezentand garantia ca nu vor exista probleme cu patrunderea apei in interiorul ei, interior unde sunt componentele si care ar putea fi deteriorate din cauza apei sau prin producerea de scurt-circuite.

Alt avantaj al acestui tip de pompa este faptul ca in locul metodei clasice de absorbtie, pompa submersibila foloseste presiunea directa acest lucru facand ca distanta de pompare sa creasca in mod considerabil.

O firma care a un istoric indelungat in producerea de pompe si sisteme de pompare si care a fost infintata in anul 1930 este Sonnek Engineering. Ea este astazi un principal furnizor de produse de echipamente pentru aplicatii complexe in transportul fluidelor .
Principalele domenii de activitate ale firmei se pot impartii in tehnici de pompare, asigurarea service-ului pentru pompe, contorizare de fluide si construirea de instalatii.

Aplicabilitatea pompelor si in special a celor submersibile in viata noastra este de necontestat si sunt un real ajutor pentru a obtine confort.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.