Robineti clapa fluture regleaza debitul in instalatii hidraulice

robineti clapa fluture

Aceste dispozitive se folosesc de obicei in instalatiile hidraulice, iar rolul lor este de a controla debitul lichidului care circula prin conductele instalatiei. Sunt folosite ca echipamente de inchidere, putand controla debitul pe diferite nivele, astfel circuitul poate fi inchis sau deschis in intregime, sau deschis partial.

Cu robineti clapa fluture poate fi controlat debitul unui circuit dintr-o instalatie prin care trec apa, lichide, fluide sau aer, dar si pentru anumite fluxuri solide. Curgerea are loc intr-o singura directie, conform axului pe care se afla robinetul.

Robineti clapa fluture: materiale din care sunt fabricati

Robinetii pentru apa sunt fabricati din fonta, mai exact atat clapa cat si corpul lor inelar sunt alcatuiti din fonta, iar garniturile de etansare sunt din cauciuc sau teflon. In plus, clapa este invelita cu un strat de crom.

Din acelasi material se mai fabrica si alte tipuri de robineti, cum ar fi cei de inchidere cu ventil, robinetii cu sertar, cu corpul oval, cu obturator sferic si flanse, robineti cu clapa fluture centrica si cu clapa excentrica, cu sertar cauciucat si corp plat sau cei de retinere cu clapa.

Alte materiale folosite la fabricarea de robineti clapa fluture

Inoxul este un alt material care se utilizeaza la fabricarea robinetilor. Tipul celor care au clapa din inox este utilizat la instalatiile de apa, dar si la cele prin care circula un alt fel de lichid sau fluid, cum ar fi produsele petrochimice ori tehnice, la presiuni si temperaturi ridicate.

Manetele pot fi fabricate din membrana EPDM, un material hidroizolant, produs din cauciuc sintetic, adica un compus din izobutil si izopren, cu rezistenta foarte buna la radiatii UV, ca si la factorii externi, precum si la agenti chimici. Acest material isi mentine proprietatile la temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate, adica intre – 50 de grade Celsius si + 130 de grade Celsius. O alta caracteristica este ca nu poate fi atacat de microorganisme. Unii robineti clapa fluture pot avea si reductor manual si pot fi folositi si in instalatiile de incendiu care utilizeaza materiale si substante compatibile cu EPDM.

Robineti clapa fluture pentru presiuni inalte

Un alt model foarte des intalnit in instalatiile hidraulice prin care circula fluide la temperaturi si presiuni mari este tipul de robineti clapa fluture lug. Modalitatile de actionare sunt ca la majoritatea modelelor, de mai multe feluri. Ei pot fi actionati manual, pe lateral, prin axul orizontal sau prin metode pneumatice, dar au si posibilitatea actionarii electrice. Materialele din care sunt fabricati ii fac deosebit de rezistenti la actiunile corozive ale altor materiale sau substante cu care intra in contact. Pozitionarea lor poate fi facuta oricum, fara nici un fel de restrictii in acest sens, astfel devenind foarte usor de montat si manevrat. Dotati cu un mecanism special, robinetii pot bloca debitul fluidului care circula prin instalatie, atat pe pozitia inchis cat si pe cea deschis.

Dispozitivele de acest gen oferite de www.chrisdent.ro sunt utilizate cu succes in instalatiile industriale sau de termoficare si in aductiunile de apa, iar varietatea lor este foarte mare.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.