Rulouri de gazon

rulou gazon

Din cadrul procesului de intretinere de rulouri de gazon care sunt montate, fac parte si etape care sunt dintre care cele mai importante, cum ar fi irigarea si tunderea.

Irigarea rulourilor

Procesul de irigare e considerat de catre specialisti a fi cel mai important dintre toate aspectele care tin de intretinerea unor rulouri de gazon.

E deasemenea important sa se stie ca iarba de pe rulouri trebuie irigata imediat dupa tundere iar aceasta, respectiv tunderea se va face prima data dupa ce se aplica rulourile.

Culoarea normala a unui gazon este un verde inchis si atunci cand aceasta se schimba intr-o culoare  asemanatoare unui verde deschis si apoi trece spre o culoare galbena, cu certitudine asta e un semn de deshidratare, usoara sau mai grava, ulterior. Cand deshidratarea este grava, atunci gazonul e in pericol poate chiar sa nu isi mai revina niciodata, iar ulterior urmeaza sa apara chiar si goluri mari in el dupa cer se usuca in totalitate.

Gazonul trebuie irigat seara dar si noaptea, pentru a evita evaporarea inutila cand e udat in zilele cand e foarte cald.

Apa, pe cat se poate, trebuie sa aiba Ph-ul mediu, si nu trebuie sa fie inclus in componenta apei substante ca clorul.

In acelasi timp, rulourile de gazon trebuie irigate zilnic in saptamanile din lunile martie-aprilie-mai, in acestea putand exista perioade in care nu ploua sau ploua insuficient. Cantitatea de apa care e necesara pentru o singura irigare poate sa ajunga la cel putin 5 -15 l/ m2, insa aceasta se stabileste tinandu-se cont in primul rand de temperatura precum si de apa existenta in sol dar si de alti factori ocazionali.

Controlul se face prin verificarea stratul de pamant ce se afla chiar la suprafata, acesta fiind de preferat  sa fie reavan in permanenta, chiar si la suprafata, si sa fie un mediu umed, sa nu fie cleios sau sa se sfarame.

In lunile iunie pana in septembrie, rulourile de gazon se iriga zilnic, cantitatea de apa care e necesara la o singura irigare ridicandu-se la cel putin 15 l/ mp, eventual ceva mai putin decat atat, atunci cand sunt perioade cu zile ploioase. Perioada extinsa pentru irigare e in saptamanile din lunile martie pana in noiembrie.

Cand toamna este ceva mai calda ceea ce inseamna ca e nevoie de irigare, care va fi facuta la fel ca in primavara, desi irigarea se face in lunile octombrie – noiembrie.

In lunile de iarna se sisteaza irigarea, acest lucru fiind posibil in lunile noiembrie – martie, dar se poate iriga in cazul in care temperaturile sunt mai mari de 8 grade Celsius.

Tunderea gazonului

Inaltimea firul de iarba in cazul rulourilor de gazon este undeva intre 3 – 5 cm in timpul lunilor mai -octombrie si poate sa ajunga si la 5 – 8 cm in restul lunilor anului.

La prima ultima tundere ce se efectueaza intr-un sezon, inaltimea trebuie un pic mai mare decat cea normala.

Tunderea se face doar in cazul in care vremea e uscata si la o viteza mare a masinii de tuns.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.