Schimbarile sezoniere in iazuri

iaz5Sezoanele sunt definite prin precipitatii si temperaturi tipice, asteptate in timpul diferitelor momente ale anului. Modul in care simtim conditiile meteorologice din timpul sezoanelor variaza in functie de locatia noastra geografica, iar iazurile raspund intr-un mod similar la aceleasi conditii.

Primavara
In acest sezon temperaturile cresc, iar gheata din timpul iernii trecute se topeste. Astfel, iazul va experimenta o stratificare a temperaturii. Frecventele furtuni de primavara aduc nu numai un surplus de apa, dar si un aflux de nutrienti din mediul inconjurator. Acest lucru duce de multe ori la aparitia unei serii de alge de primavara care permit nutrientilor din iaz sa intre in lantul trofic al vietuitoarelor din acesta.

Vara
Pe masura ce vremea se incalzeste, diferenta de densitate dintre apele calde de suprafata si apele reci de pe fund creste pana la un punct in care cele 2 straturi nu se mai amesteca. Acest fenomen, denumit „stratificare de vara”, previne amestecarea apei din iaz, iar substantele nutritive si oxigenul nu mai sunt disponibile pentru organismele de la suprafata. De aceea este indicata aerarea iazului, crescand astfel nivelul de oxigen din iaz.

Toamna
Toamna, temperaturile reduse permit amestecarea substantelor nutritive si a gazelor de pe fundul apei. Acest amestec creste nivelul de oxigen prin expunerea unui volum mai mare de apa in atmosfera.

Iarna
Temperaturile scazute din timpul iernii incetinesc metabolismul tuturor creaturilor vii, deci si al pestilor. Acestia au un comportament lent de respiratie si de hranire. Iazurile acoperite cu gheata au o temperatura a apei ce poate atinge pana la 4 ˚C, de sus in jos, cu exceptia peliculei formate la suprafata care poate atinge o valoare cuprinsa intre 0 si 4 ˚C. Proprietatile unice ale moleculelor de apa fac ca gheata sa devina mai putin densa, astfel incat sa permita pestilor si plantelor sa beneficieze de oxigen. Pentru un nivel mai ridicat de oxigen, pelicula de gheata ar trebui sa aiba o gaura taiata pentru ca pestii sa se bucure de razele solare si de oxigenul necesar.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.