Uneltele vinului – storcatorul de struguri

Vinul…

Incepand de la culoare, buchet si pana la depozitarea lui, vinul este bautura pentru care a curs multa cerneala. S-au scris si se vor mai scrie multe despre aceasta licoare deosebita, cu o istorie impresionanta si cu asocierile lui cu mancarea.

O perspectiva pe care astazi o aduc in atentia voastra este aceea de a ne satisface curiozitatea in ceea ce priveste elementele necesare producerii acestuia. Iar unul dintre aceste elemente este storcatorul de struguri.

storcator struguri

Pentru a scoate din boaba de strugure crescuta si indulcita de soarele arzator al verii si molcomita de toamnele lungi si frumoase au fost folosite foarte multe metode de-a lungul timpului. Insula Thassos se presupune ca este locul unde a trait fiul zeului Dionisos, Stafylos. Vinul produs pe aceasta insula era foarte scump si era solicitat de catre conducatorii romani si greci, fiind transportat spre zonele nordice ale marii Adriatice.

In zilele noastre turistii care viziteaza insula Thassos sunt invitati de catre localnici, in cadrul serilor grecesti sa zdrobeasca strugurii cu picioarele.

Linul este considerat stramosul cel mai apropiat al storcatorului de struguri, fiind un recipient folosit inca din antichitate pentru zdrobirea strugurilor cu picioarele. Aceasta metoda a fost folosita pe scara larga in timpurile trecute. Linul are un postament solid confectionat din lemne, un sant pe laturile exterioare pentru scurgerea mustului obtinut prin zdrobirea boabelor de struguri si o componenta facuta din nuiele, mobila care se numeste cos sau tarc. Molda este santul pe care se scurge mustul din lin si era confectionata dintr-un singur trunchi de copac.

teasc

Teascul, sau storcatorul de struguri care se foloseste si in zilele noastre este o unealta construita din lemn de esenta tare, in special stejar si avea un postament cioplit dintr-un singur trunchi de copac si un tarc din scanduri in care se pun strugurii. Face parte din categoria storcatoarelor de struguri cu surub sau vartej la mijloc. In urma presiune exercitate de vartej sunt extrase si ultimele picaturi de suc din boabele de struguri.

Acest tip de storcator de struguri evolueaza in timp inspre teascul cu pive rezultat din adaugarea in partea de mijloc al unui ax vertical care-i da posibilitatea unei manuiri mai usoare si mai practice.

Avand ca scop eliberarea mustului din boabe, separarea de semintelor, pielitei si componentelor solide ale pulpei storcatorul de struguri trebuie sa indeplineasca niste cerinte fara de care nu se poate garanta calitatea produsului finit.

Piesele din care este construit storcatorul de struguri trebuie confectionate din otel inoxidabil si tratate termic in scopul eficientizarii stabilitatii si rezistentei la coroziune. Suprafata valturilor care ajuta la zdrobire si desciorchinare trebuie acoperite cu cauciuc.

Sistemul de ungere trebuie sa inlature posibilitatea patrunderii solutiilor de ungere pe produs sau in produs si mai ales pe suprafata pieselor care se afla in contact cu strugurii.

Si iata cum ne dam seama de ce zdrobirea strugurilor cu picioarele era o metoda eficienta in care nu intrau elemente care sa afecteze calitatea mustului si ulterior al vinului rezultat din acesta.

Foarte multe articole de larg interes gasiti si aici http://www.articole-promo.ro/

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.