Suveniruri portelan de la Sawely Prod, calitate si traditie romaneasca

Suveniruri portelan sunt o traditie in Romania si pot fi intalnite inspre vanzare pe tarabele din targuri, din centrele oraselor turistice, din fata muzeelor, manastirilor sau centrelor culturale de mare interes.

Suveniruri portelan. Putina istorie

 

Suveniruri portelan de la Sawely Prod, calitate si traditie romaneascaStiai ca portelanul a fost inventat de catre chinezi? Portelanul nu este altceva decat un material translucid, alb, ce se obtine prin arderea unei paste de caolin, cuart, feldspat si adaosuri de alti componenti la temperaturi foarte inalte. Din acest portelan se obtin vase industriale, vase de laborator, izolatoare electrice, vase de uz casnic si obiecte decorative.

Deci, portelanul este cunoscut inca din Antichitate si a fost prelucrat pentru prima data de catre chinezi care amestecau argila obisnuita cu kaolin. Insa tehnica prelucrarii de obiecte din portelan a cunoscut o evolutie spectaculoasa pe mai multe etape. In timpul dinastiei Sun portelanurile au inceput sa fie pictate devenind o adevarata arta. Interesant este faptul ca secretul “glazurarii” portelanice in stilul chinezesc este foarte bine pastrat chiar si in zilele noastre.

Cand a ajuns portelanul si in Europa? Undeva in secolul 17 prin piesele chinezesti ce au fost aduse de catre marinarii portughezi. Aceste obiecte din portelan erau foarte scumpe si valorau cat greutatea lor in aur. Tocmai de aceea in anul 1710 au aparut primele imitatii realizate de catre manufactura de la Meissen luand astfel nastere portelanul de Meissen sau portelan de Saxa ce a fost influentat mai tarziu de stilul Rococo.

In 1768 francezii produc si ei portelan in orasul Limoges avand la baza caolinul. Astfel, portelanul de Limoges a fost la vremea sa cel mai alb, cel mai fin si cel mai pur din Europa. In anul 1880 Philipp Rosenthal din Germania incepe sa picteze pe portelan pentru ca mai tarziu sa-si deschida propria firma de portelanuri, obiectele de portelan si bibelourile de Rosenthal avand un sarm aparte, fragilitate, gratie si frumusete pe care cu greu le poti descrie.

Dupa cum era de asteptat portelanul patrunde si in tara noastra, iar inainte de anul 1989 putem vorbi despre produse unicat, suveniruri portelan, farfurii rotunde clasice, boluri, platouri, cesti, farfurioare si cesti de espresso, de ceai sau cappuccino, dar si farfurii moderne de toate formele, patrate, triunghiulare sau asimetrice.

Din pacate, astazi, foarte putine fabrici mai realizeaza portelan romanesc, iar printre ele se numara si Sawely Prod din Sighisoara.

Suveniruri portelan de la Sawely Prod, un nume cu renume in Romania

 

Suveniruri portelan sunt obiecte de artizanat pe care romanii le iubesc si ori de cate ori merg in concediu prin tara este imposibil sa nu cumpere o farfurie pictata, un set de cafea sau de ceai, o halba de bere sau bibelouri cu specific traditional romanesc.

Sawely Prod din Sighisoara este una dintre putinele companii care mai produce suveniruri portelan si obiecte de artizanat din portelan din tara noastra. Are o experienta de mai bine de 15 ani in domeniu si un portofoliu bogat ce cupinde obiecte traditionale romanesti pictate cu motive traditionale – acestea sunt foarte cautate in special de catre turistii straini – figurine decorative cu mesaj sau figurine simple, articole de vesela, scrumiere, vaze si alte suveniruri din portelan, modele extrem de variate pentru toate gusturile.

Daca vrei sa te bucuri de calitate, alege suveniruri portelan de la Sawely Prod. Ai nevoie de informatii suplimentare despre firma si produsele Sawely Prod? Pentru detalii si comenzi, suna la numarul 0744-565.809 si 0265-775.884 sau trimite un e-mail pe adresa office@sawelyprod.ro.

Articol oferit de zoom-biz.ro.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.