Termoprotectia structuri metalice incetineste supraincalzirea acestora

termoprotectie-metale

Incediile pot devasta locuinte, birouri, hale de productie, intr-un cuvant orice. Pe langa pagubele materiale incalculabile pe care le pot provoca, riscul de pierderi de vieti omenesti este imens. De aceea, in toate domeniile de activitate sunt necesarea anumite masuri de protectie si paza impotriva focului necontrolat. Printre acestea se poate enumera si termoprotectia structurilor metalice, operatie cu care se protejeaza otelul sa nu ajunga la nivele de temperaturi ridicate, ceea ce ar duce la propagarea focului cu repeziciune in jur. Bineinteles, sub actiunea temperaturilor exagerate, metalul neprotejat si-ar pierde din proprietati, micsorandu-i-se elasticitatea si rezistenta la rupere.

Termoprotectia structurilor metalice, metode de aplicare

Pentru realizarea acestei operatii, partile metalice dintr-o constructie sunt invelite practic cu anumite materiale care le fac sa nu se supraincalzeasca. Aceste lucrari sunt facute de personal calificat si avizat de autoritatile in drept, adica de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, cu respectarea tuturor normelor in vigoare.

Termoprotectia structurilor metalice de calitate cu Ignifugare.eu se face prin aplicarea pe metal a unor vopsele, mandolite, mortare, spuma acrilica sau placi protectoare.

Vopseaua folosita pentru asemenea lucrari este ignifuga si este stabila la temperaturi obisnuite, insa, in cazul unui incendiu, cand temperatura atinge un grad critic, de 200 de grade, de exemplu, stratul de vopsea expandeaza si se formeaza o spuma care izoleaza metalul intarziind supraincalzirea sa pentru o anumita perioada de timp. Astfel se intarzie, bineinteles, si propagarea focului.

Vopseaua se aplica pe o suprafata bine pregatita si grunduita, la temperaturi de peste 5 grade, dupa care se aplica un lac protector.

Vopsele sunt pe baza de apa sau un alt solvent, care creaza o pelicula fina, si vopseli pe baza de rasini, care creaza o pelicula mai groasa, indicate mai ales in lucrarile exterioare.

Termoprotectia structurilor metalice cu ajutorul mortarului

Cum aminteam mai sus, un alt material utilizat la protectia antifoc a metalului este mortarul, un produs rezistent la foc, care poate fi de mai multe feluri. La baza sa este lana minerala, insa in componenta mai intra si o serie de alte materiale, cum ar fi cimentul, aditivi si betonita. Exista si mortar industrial sub forma de pulbere care are la baza sulfat de calciu si minerale expandate, plus aditivi care in contact cu apa il face usor de aplicat. Are o greutate scazuta, fapt care-i confera un bun randament din puct de vedere economic.

Pentru termoprotectia structurilor metalice, mortarul se poate aplica prin tencuire manuala, sau mecanic, prin pulverizare cu ajutorul aerului comprimat.

Avantaje si dezavantaje in termoprotectia structurilor metalice cu mortar.

Daca se recurge la mortar pentru aceasta operatie, se castiga mult in ceea ce priveste functionalitatea pentru care a fost conceput. Adica creste durabilitatea structurii chiar si in cazul unui incendiu, nu este toxic, poate acoperi suprafete dificile, iar costul materialului este mic. De asemenea, timpul rezistentei la foc este mare, de pana la 240 de minute.

Dezavantajul este legat de estetica, deoarece aspectul sau lasa mult de dorit, este neuniform si necesita lucrari de finisaj daca se face intr-un loc vizibil.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.