Traditiile romanesti

Valorile noastre spirituale si materiale sunt date de obiceiurile si credintele mostenite din vechi stramosi. In functie de fiecare fiecare zona geografica, valorile traditionale pot fi diferite, fiecare societate crezand in traditii si obiceiuri specifice.

Pentru fiecare perioada a vietii, in Romania gasim obiceiuri adanc inradacinate in cultura noastra. In cazul traditiilor de la nasterea unui copil putem regasi ursitoarele, procesiunea de botez, prima baita.

Din dorinta tinerilor parinti de a oferi copilului lor un destin presarat cu noroc, acestia apeleaza la 3 ursitoare. Pentru a le multumi zanelor pentru gandurile bune lasate asupra noului-nascut, parintii organizeaza o masa cu bucate alese.

artizanatPrima baita de dupa botez este un moment important din viata tuturor celor ce iau parte la acesta. In cadita in care se scufunda copilul sunt puse plante medicinale, lapte si bani pentru a atrage toate energiile pozitive, iar copilul sa creasca mare, sanatos si sa aiba parte de mult noroc pe toate planurile din viitor.

O alta traditie importanta din viata noastra o reprezinta nunta, una din cele 7 taine. Cununia religioasa se savarseste de un preot agreat de proaspatii insuratei, primind de la acesta Sfantul Har al cununiei. La noi, nunta se oficializeaza in zilele de sambata, insa numai daca Biserica nu mentioneaza altfel. Pentru ca Taina Cununiei sa fie oficializata, nasii si tinerii insuratei trebuie sa fi fost botezati in religia ortodoxa. Desi existenta numeroase superstitii ce vizeaza una din cele mai importante zile din viata unui cuplu, acestea nu ar trebui luate in considerare.

2In cazul in care un om este grav bolnav, familia va chema un preot pentru a-i face o slujba de impartasanie si pentru a-l ajuta sa treaca mai usor in viata de apoi.

Taranii romani au dorit ca valorilor noastre sa ramana vesnic in amintirea generatiilor urmatoare. De aceea, cei mai iscusiti si talentati oameni au dus frumusetea traditiilor romanesti la rang de arta. Astfel, de-a lungul timpului, au fost scrise poezii si povesti si au fost create obiecte de decor pentru a intruchipa mult mai bine cultura noastra unica in lume.

Pentru toti cei interesati de arta traditionala si artizanat, pot gasi obiecte ce pot fi utilizate in scop decorativ sau uz casnic. De exemplu, pe www.artizanattraditional.ro doritorii pot gasi cadouri cu produse romanesti naturale (miere, sapun, alcool), dar si diverse obiecte create cu maiestrie din ceramica sau lemn, potrivite pentru orice locuinta, indiferent de stilul de design interior ales.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.