Betonul – materialul de constructii cel mai utilizat

Nu am nici cea mai vaga idee daca a incercat cineva vreodata sa faca o enumerare a situatiilor unde se foloseste betonul. Cand privim in jurul nostru cu siguranta ne dam seama ca daca ar fi sa existe o astfel de enumerare ar fi foarte lunga.

O sa facem azi o mica incursiune in lumea betoanelor pentru a avea o imagine cat mai completa a clasificarii si utilitatii lor.

beton

Folosit inca din timpuri antice, betonul este un material pentru constructii compozit care se formeaza din ciment, apa si pietris, pe care specialistii il numesc “agregat”, la care se adauga in functie de necesitate diversi adezivi.

Amestecul de apa si ciment reprezinta partea activa a betonului. In urma reactiilor de hidratare si hidroliza se intareste si formeaza piatra de ciment. Aceasta piatra de ciment este cea care consolideaza granulele pietrisului si astfel rezulta un compozit rezistent si durabil in timp.

Pietrisul formeaza scheletul rigid al betonului si este nevoie sa fie inert fata de ciment, astfel nu influenteaza actiunea de intarire si nu afecteaza durabilitatea. Adezivii care se introduc in beton sunt substante care modifica procesul de intarire al cimentului sau structura si proprietatile produsului. Adezivii se adauga in cantitati mici.

Unul dintre motivele pentru care se alege beton in constructii este acela ca se comporta foarte bine in diverse conditii atmosferice. Betonul se contracta foarte putin la temperaturi scazute, iar la caldura dilatarea este minima. Trebuie neaparat sa punem la socoteala si faptul ca odata cu trecerea timpului piesele din beton capata o uzura stralucitoare ceea ce ii da un aer sofisticat.

Cea mai mare proportie in fabricarea betonului o are pietrisul. Acesta este format din roci naturale de diverse dimensiuni, de la nisip fin pana la bolovani. Acestea determina in mare masura rezistenta betonului si gradul de lucrabilitate. Dupa ce este turnat betonul trebuie omogenizat pentru a se indeparta din structura lui aerul. Eliminarea totala a aerului este imposibila, insa se urmareste ca acesta sa fie intr-un procent foarte mic.

Indepartarea aerului din beton se face prin vibrare cu ajutorul vibratoarelor electrice, in cazul suprafetelor mari sau prin baterea cofrajelor cu ciocane din lemn, la suprafete mici. Aceasta din urma insa este o tehnica ce nu garanteaza rezultate satisfacatoare.

beton 1

O omogenizare necorespunzatoare a betonului duce la fenomenul de segregare a elementelor care intra in compozitia sa. Acest fenomen negativ apare in sectiunea betonului si este caracterizat prin zonele unde pietrisul mai mare este concentrat excesiv. Pietrisul de dimensiuni mari apare in partea inferioara iar cel de dimensiuni mai mici in partea superioara. Fenomenul de segregare se datoreaza vibratiilor excesive care se aplica pentru omogenizare sau cand betonul este turnat de la o inaltime mult prea mare.

Constructorii ne sfatuiesc sa acordam o atentie deosebita impiedecarii pierderii laptelui de ciment din beton. Aceasta pierdere se intampla datorita cofrajelor defectuos executate si care au zone neetanse.

Si iata ca am adunat doar cateva dintre aspectele referitoare la cel mai utilizat material pentru constructii, betonul. Sper sa va fie de folos. Articole cu fel de fel de informatii gasiti daca rasfoiti aici

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.