Ce este informatica?

Informatica stiintaInformatica este stiinta care se ocupa cu procesarea intr-un mod sistematic a informatiei, procesarea realizandu-se cu ajutorul calculatoarelor. Practic ca si stiinta informatica s-a dezvoltat din matematica, in timp ce calculatoarele isi au originea  in electrotehnica si telecomunicatii. Astfel calculatorul reprezinta modalitatea prin intermediul careia sunt transmise si implementate conceptele tehnice. Informaticianul olandez Edsger Dijkstra spunea:”In informatica ai de-a face cu calculatorul, cum ai in astronomie cu telescopul”.

Astfel a aparut scena minicalculatorul, care a inlocuit programatorii bine imbracati, cu cravata si cu sacou. Minicalculatoarele au inceput in acest fel sa isi faca aparitia in universitati si institutii diverse de invatamant, pentru ca aveau un pret extrem de accesibil care era si mic. Datorita accesibiltatii de a suporta modificari ulterioare, fiind si astfel proiectate, ele au atras atentia unui grup de oameni extrem de entuziasti, denumiti hackeri. Acesti hackeri nu au nimic in comun cu cei de astazi, din contra ei manifestau un entuziasm exacerbat pe alocuri fata de calculatoare, din dorinta lor de a face programe mai competitive, mai eficiente si mai bune.

InformaticaComputerele intr-un timp relativ scurt au capacitatea si posibilitatea de a administra, de a proteja, de a transmite si de a prelucra o cantitate crescuta de informatii si date. Pentru ca toate aceste operatiuni sa fie posibile este nevoie de o conexiune complexa intre sistemele software si hardware ale calculatorului, cele doua reprezentand domeniile de baza ale cercetarii in informatica. Atu-ul important al acestor sisteme computationale il reprezinta capacitatea lor de a prelucra schematic cantitatile imense de informatii, toate la o viteza extrem de mare. Pana astazi, capacitatile preceptionale umane au fost implementate in calculatoare, insa rezultatele nu au fost cele asteptate avand puternice limitari.

Un exemplu de acest fel este recunoasterea chipului uman sau cazuri in care deciziile au fost luate atunci cand sistemul nu beneficia de toate datele necesare. Asemenea procese sunt studiate in cadrul unei ramurii a informaticii, numita inteligenta artificiala. In unele domenii au putut fi obtinute rezultate spectaculoase, insa e prea devreme pentru a se putea vorbi de o modelare a inteligentei umane.

Informatica ca si matematica are consecinte fundamentale pentru multe dintre domeniile stiintei. Daca matematica inseamna un ”sistem de gandire formal”, informatica  se ocupa de ceea ce este realizabil formal, mai exact ce este realizabil din punctul de vedere al tehnologiei. Formularea intrebarilor din domeniul informatic poate sa atinga domenii precum filozofia.

 Hardware-ul reprezinta ansamablul componentelor unui calculator sau a unei retele,  care reprezinta suportul pentru partea de software.  Software-ul este ansamblul sistemelor cu care opereaza programele si aplicatiile folosite.

Informatica se imparte in urmatoarele domenii fundamentale: informatica practica, informatica teoretica si informatica tehnica. Pe langa aceste domenii de baza mai exista si inteligenta artificiala, care este considerata drept interdisciplinara, avand o oarecare stabilitate. Folosirea informaticii in diferite domenii ale vietii cotidiene, precum in domeniul medical sau in cel economic, este cuprinsa in notiunea de informatie aplicata.

Ansamblul de elemente care este implicat in procesul de prelucrare si transmitere a datelor prin intermediul caii  electronice constituie sistemul informatic.

Alege sa descoperi si alte lucruri interesante doar facand un click aici.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.