Dafir Cadconsult – topografie

Geodezia este o ramura a matematicii aplicate prin intermediul careia se determina, prin obsevatii si masuratori, pozitia cat mai exacta a punctelor, figurilor sau ariilor unor portiuni mari ale suprafetei terestre, forma si dimensiunile pamantului dar si variatiile pe care le sufera gravitatia terestra. Principalul scop al geodeziei este acela de a determina cu exactitate pozitia unor obiecte sau puncte, pozitie care este oferita prin intermediul unui set de coordonate.

In anul 1880, Helmert definea geodezia astfel: ”Geodezia este stiinta masurarii si reprezentarii suprafetei terestre”. Conform lui Sigl, geodezia este:’ ‘Stiinta care are ca obiect determinarea configuratiei, marimii si campului grafic al pamantului, plus reprezentarea acestuia sub forma de harti.”

Topografia este ramura geodeziei care are ca domeniu de activitate masurarea unei portiuni a scoartei pamantului, cu determinarea exacta a pozitiei elementelor ce se gasesc pe scoarta terestra pe suprafete mici. De asemenea, se ocupa si cu tehnica reprezentarii de tip grafic  sau numeric a suprafetelor masurate, cu scopul clar al intocmirii de harti si planuri; descrierea in amanunt a unui anumit loc sub raportul asezarii, configuratiei etc; modalitatea in care sunt asezate in spatiu elementele ce compun un ansamblu.

Dafir cadconsult topografieIn tara noastra, primele masuratori terestre au fost efectuate incepand  cu secolul al XVIII-lea, in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, mai exact in zona oraselor Bucuresti si Targoviste. Primele masuratori ce prezentau un caracter de topografie aplicata au fost strans relationate de inventarierea mosiilor nobililor. Gheorghe Asachi in Moldova (anul 1816) si Gheorghe Lazar in zona Munteniei (anul 1818) au organizat printre primele cursuri de inginerie geotopografica. De numele lor si al elevilor care au urmat aceste cursuri se leaga in mod practic primele masuratori care au fost efectuate pe baze stiintifice.

Incepand cu anul 1918, topografia si-a indreptat atentia in mod special pe problemele pe care parcelarile de suprafata de teren le provocau, si pe trasarile de cai de comunicatii. Dupa anul 1930, lucrarile topografice au inceput sa fie utilizate la elaborarea si aplicarea proiectelor privind  sistematizarea oraselor.

O parte din termenii de specialitate specifici geodeziei si topografiei isi au originea in limba araba, printre care amintim:

  • Algoritm – provine de la numele matematicianului de origine persana Al Chwarismi, denumire data in mod initial pentru stilul de calcul cu decimale, calcul care a fost implementat in Europa in anul 1600;
  • Azimut – reprezinta unghiul orizontal dintr-un sistem de coordonate polare;
  • Zenit – punct de bisectoare;
  • Nadir – este punctul care se opune zenitului;
  • Alidada – denumire data bratului concentric semicercului specific dispozitivului de vizare.

TopografieCu sediul in Timisoara, firma Dafir Cadconsult a fost infiintata in anul 2007, si are ca domeniu principal de activitate topografia, cadastrul  si geodezia. Echipa de specialisti care face parte din aceasta companie are o experienta vasta in domeniul serviciilor topografice, tratand fiecare lucrare cu seriozitate, promptitudine, eficienta si profesionalism. Echipa se ocupa de executarea lucrarilor topografice pentru retelele edilitare, pentru amplasamentul  constructiilor industriale sau civile si multe altele.

Datorita echipamentelor performante, specialistii firmei sunt capabili  sa realizeze masuratori de inalta precizie. Calitatea lucrarilor efectuate este garantata datorita experientei si profesionalismului echipei.

Poti sa citesti si alte articole interesante doar facand un click aici.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.