EuPlatesc.ro informatii utile pentru detinatorii de card bancar

Platiti cash sau cu cardul? Aceasta este intrebarea adresata de cele mai multe ori atunci cand facem cumparaturi, sau in general, atunci cand dorim sa achitam o nota de plata. Multi, insa, dintre cei carora este adresata intrebarea nu cunosc modul in care functioneaza un card. Daca pentru cei din mediul de afaceri, cardul este un element de nelipsit, pentru multi altii acesta este doar o bataie in plus de cap.

Cu o vechime de cativa ani pe piata din tara, cardul bancar, nu s-a integrat cu brio in perceptia romanul de rand. Unde mai pui ca, majoritatea angajatilor isi primesc salariul cel de toate zilele pe card. Nu de putine ori s-a intamplat sa se formeze cozi interminabile la bancomat, mai ceva ca cele de la lapte, din perioada comunista. Pana sa primesti bucata din plastic, datatoare de bani, trebuie sa alegi o banca potrivita intereselor tale, sau mai bine zis ale angajatorului, sa citesti teancuri de documente, sa semnezi in duble si triple exemplare, sa-ti iei angajamente si responsabilitati, si pe langa toate acestea, ca bonus  te trezesti si cu un comision,care se varsa direct in buzunarul bancii. Cu alte cuvinte cardul nu a fost propus, ci a fost impus. De multe ori se dovedeste o modalitate complicata de a face plati, si nu una utila, asa cum s-a dorit.

euplatescPe langa toate acestea, reticenta omului de rand, face greu procesul de adaptare. Se spune ca ce-i in mana nu-i minciuna, asa ca multi prefera sa primeasca sau sa dea banii direct, fara intermediar. Caz in care riscurile sunt minime. Nu la fel este si in cazul cardurilor, usor de fraudat, chiar daca functionarii bancari  dau asigurari, ca astfel de procedee sunt pure speculatii menite sa bage spaima in populatie. De cate ori nu s-a intamplat sa auzim la stiri de tepe in domeniul platilor prin card. Si pentru ca romanul este inventiv si fara chef de munca, clasicii escroci, nu mai baga mana in buzunarul omului ci, acum, arunca un ¨ochi¨ la PIN-ul cardului bancar.

Activitate din care multi s-au imbogatit, fara sa fie vreodata prinsi. Astfel, te trezesti cu contul gol, fara ca macar sa stii cum s-a intamplat, situatie la care bancile ridica nepasatoare din umeri. Ca sa eviti o astfel de situatie, fii precaut cand introduci PIN-ul in bancomat, si uite-te daca in jurul aparatului este montata o camera minuscula.  Modul de operare a infractorilor este unul foarte eficient si cu riscuri scazute. Ei amplaseaza la gura introducerii cardului in bancomat, un dispozitiv minuscul de citire a datelor de pe card, adica datele tale sunt copiate, iar PIN-ul il afla cu o camera minuscula de supraveghere instalata deasupra tastelor bancomatului. Prin aceste operatiuni, neortodoxe dar ingenioase, ti se cloneaza cardul bancar, urmand ca mai apoi sa fie golit. In termeni populari, sau mai bine zis de cartier, aceasta metoda de escrocherie este cunoscuta ca ¨maimuta¨. Si din pacate, aceasta este una dintre putinele modalitati de frauda al cardurilor bancare.

O alta modalitate de a face rost de datele cardurilor, folosita de infractori este inlocuirea microcamerelor video, amplasate la bancomate, care inregistreaza posesorii cardurilor in momentul tastarii PIN-ului, cu sensori sonori, capabili sa identifice tasta apasata, dupa sunetul produs. Tot din categoria ¨asa nu¨ fac parte acei infractori care prezentandu-se titularii cardului bancar, obtin control  asupra contului posesorului de card, cerand schimbarea cardului pe contul respectiv. De regula se solicita expedierea noului card pe o alta adresa. Titularul cardului afla de ¨nefacuta¨doar atunci cand primeste extrasul din cont. Pentru a evita si alte situatii de gen, la fel de neplacute, sfatul nostru este sa nu indici numarul cartii de credit in email, in cazul in care esti anuntat ca ti s-au retras bani din cont, din gresala, pentru un anumit produs, si ti se cer datele de pe card pentru rambursarea platii. O alta metoda de inselatorie este retragerea repetata din cont. Astfel de infractiuni sunt comise, de regula, de angajatii punctelor comerciale, care primesc plati de la clienti pentru marfuri si servicii pe carduri. Se perfecteaza mai multe cecuri de plata, pe o singura plata, in rezultat suma retrasa din contul cartelei va depasi valorea marfurilor sau serviciilor.

Cele prezentate mai sus, reprezinta doar o mica parte din intregul infractiunilor cu carduri bancare,  categorie a riscurilor in acceptarea platilor prin card bancar.

EuPlatesc.ro este site-ul de unde te informezi in tot ceea ce inseamna comert on-line si nu numai.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.