Masuratorile GPS sau noua era a cartografiei

Masuratorile  GPS sau noua era a cartografiei 2GPS – este denumirea prescurtata de la „Global Positioning System”, adica sistemul de pozitionare globala. Ca majoritatea inventiilor din ultimul secol, GPS-ul a aparut prima oara ca si aplicatie militara, fiind dezvoltat de armata SUA, denumirea sistemului militar fiind NAVSTAR-GPS. In ultima vreme aproape ca nu este inginer geodez care sa nu foloseasca acesta tehnologie in procesul culegerii datelor din teren.

Despre sistemul GPS

Sistemul GPS este format de circa 24-32 sateliti  plasati la o altitudine de 20.320 metrii si  orbiteaza in jurul Pamantului. Este un sistem militar, dar poate fi folosit si de utilizatori civili cu ajutorul unor receptoare GPS.

Sistemul GPS  a devenit un instrument utilizat la scara  globala in foarte multe domenii. El este folosit in navigatie atat pentru  navigatia terestra, navala, cat si aeriana. Sincronizarea ceasurilor interne ale echipamentelor pentru protocoalele retelelor din telecomunicatii, atat cele GSM cat si cele pe fibra optica este realizata cu ajutorul GPS-ului.

In activitatea de topografie GPS-ul este instrumentul principal cu ajutorul caruia se poate determina exact pozitia unde se fac masuratorile, precizia acestora poate ajunge pana la ordinul milimetrilor, ceea ce nu este deloc de neglijat.

Receptorii Gps pentru masuratori

In topografie se  folosesc doua tipuri de sisteme GPS:

-Sistemul de masurare ce foloseste o singura frecventa, este mai putin utilizat in ultima vreme datorita timpului mare ce trebuie alocat pentru efectuarea de masuratori de precizie;

-Sistemele mai moderne ce folosesc doua frecvente si care au marele avantaj al efectuarii unor masuratori de precizie intr-un timp relativ scurt.

Masuratorile cu ajutorul GPS se folosesc in urmatoarele domenii:

-Masuratori ale proprietatii si aici se inteleg proprietatile  imobiliare;

-Intocmirea documentatiilor topografice si de cadastu pentru studiile din domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului;

-Dezlipiri si alipiri de parcele;

-Parcelarea pe loturi ale terenurilor;

-Intocmirea documentatiei de  cadastru pentru prima intabulare sau completari constructie;

-Planuri cadastrale digitale pentru  Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara.

Principalii producatori al echipamentelor  GPS sunt: TopCon, Trimble,  Sokkia si altii,  in ultima vreme aparand  si firme care produc GPS-urile la Masuratorile  GPS sau noua era a cartografieipreturi mult reduse  ca  South, Stonex etc.

Programele  de navigatie GPS  pe smartphone-uri au o  precizie in jur de 13 metrii, astfel incat un  smartphone nu poate  fi folosit la  determinari geodezice.

Sistemul  GPS nu este singurul sistem GNSS existent pe plan mondial. Principalul rival al sistemului GPS, folosit bineinteles  tot in scop militar, este in Rusia si poarta numele de GLONASS adica „GLObalnaya NAvigatsionnaya Sputnikovaya Sistema”. Acesta cuprinde 24 de sateliti din care functionali sunt doar 16, care sunt dispusi la o altitudine de 19.100 metrii.  Si China isi creeaza propriul sau sistem de sateliti denumit COMPASS, altitudinea la care sunt plasati satelitii pe orbita Pamantului   fiind de 21.150 metrii.

Europa face  eforturi sustinute prin Agentia Spatiala Europeana pentru  implementarea unui sistem de sateliti  proprii denumit sitemul Galileo. Acesta se vrea sa fie superior sistemelor GPS și Glonass, din punct de vedere al preciziei, cat si ca disponibilitate. Sistemul de sateliti  Galileo va fi compus din 30 de sateliti, amplasati pe orbita Pamantului  la o altitudine de 23.616 metrii.

Poti citi si despre M-Luciano Timisoara.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.