Proiectarea Eficienta Energetic

articolebiz-roFirma Reflex Architecture are in domeniu de activitate proiecarea de arhitectura si amenajarile de interior, precum si consultanta in domeniul eficientei energetice.

Performanta energetica a unei cladiri se masoara prin capacitatea sa de a economisi energie, atat pe timp de iarna, cat si pe timp de vara. In acest sens, echipele de proiectanti Reflex Architecture trebuie sa aiba in vedere, la conceperea solutiei arhitecturale, pe langa criteriile estetice si de functionalitate ale cladirii, si criteriul de optimizare energetica.

Cateva criterii esentiale, privitoare la eficienta energetica, sunt enumerate mai jos:

– geometria cladirilor – are in vedere expuneri optime ale suprafetelor vitrate dupa orientarea cardinala;

– dimensionarea suprafetelor vitrate – este aleasa cu grija in functie de necesitatea de iluminare a incaperii si de orientare cardinala. Daca orientarea cardinala duce la aparitia unui efect de sera, se iau masuri speciale de umbrire controlata, atunci cand se doresc suprafete vitrate mari;

– materialele cu care se termoizoleaza casa – trebuie alese corect, atat prin natura lor, cat si prin dispunerea pe elementele anvelopantei, atat din punct de vedere al grosimii necesare, cat si al locului de dispunere (la interior sau la exterior). Astfel, pe partile superioare ale casei (acoperis/terasa), grosimea termoizolatiei este de circa 2,5 ori mai mare fata de cea de pe fatade. Acest lucru este normal, dat fiind ca aerul cald se duce in mod natural in sus, de unde si nevoia suplimentarii termoizolatiei in partea superioara.

– instalatiile cladirii – gandite astfel incat sa se tina cont de modul de utilizare al incaperilor, economisindu-se energie in intervalele orare de nefolosire pe anumite zone ale casei. In masura in care bugetul beneficiarului permite, se utilizeaza instalatii ce functioneaza cu energii alternative (panouri solare, pompe de caldura etc). In cazul instaltiilor ce au ca sursa de caldura echipamente conventionale (centrale termice), se au in vedere calcule prealabile pentru dimensionarea corecta a acestora, astfel incat randamentul producerii de agent termic sa fie maxim.

La finalul proiectelor, beneficiarii primesc si un certificat energetic , acesta fiind obligatoriu pentru receptionarea cladirii.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.