Reciclarea deseurilor sau grija noastra pentru natura

Reciclarea deseurilor sau grija noastra pentru naturaActivitatea de reciclare a deseurilor de toate tipurile a devenit o prioritate la nivel mondial. Mediul inconjurator a ajuns sa fie sufocat de atatea reziduri si resturi, ce nu sunt biodegradabile si care au o perioada mare de timp pana cand dispar din circuit. Folosirea materialului plastic pentru ambalare, sticle, pahare si in general pentru produsele de unica folosinta fara o gestionare a recuperarii si refolosirii lor duce la poluarea mediului inconjurator.

Industrializarea

Epoca moderna si industrializarea sunt etapele prin care omenirea a trecut, iar acum oamenii se afla intr-o perioada de consum. Acestea sunt etape ale evolutiei materiale si se spune ca ar fi un imens salt in dezvoltarea  tehnologiei.

Inceputurile anilor 1970 a adus primele semne de intrebare vis-a-vis de problema deseurilor.  Cresterea cantitatii deseurilor, in special in marile orase ale Terrei, a dus la aparitia problemelor legate de depozitare si de incinerare. Tot in acea perioada a inceput sa se puna si problema reciclarii materialelor.

Un prim pas in incercarea de rezolvare a problemelor aparute cu deseurile s-a facut la Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare, de la Rio de Janeiro din anul 1992 unde s-au adoptat politici la nivel globat in acest domeniu. In Uniunea Europeana primele directive privind politica in domeniul deseurilor au fost niste directive ale Comisiei Europene din 1975

Saltul tehnologic pe care l-a facut omenirea, pe langa beneficiile aduse are insa si laturi negative. Daca acum putem tipari ziarele in tiraje de sute de mii de exemplare, reviste in zeci de mii de bucati, in mod inevitabil aceste produse ajung sa nu fie reciclate in proportie de 100%.

Taiem padurile pentru a putea extrage celuloza din care se fabrica hartia si o prima consecinta negativa a taierii padurilor este scaderea calitatii aerului pe care il respiram. O alta consecinta sunt alunecarile de teren. Daca colectarea deseurilor de hartie ar creste, din aceste deseuri, prin refolosire am putea produce din nou hartie care sa reintre in circuitul de consum si in acest mod taierile de paduri ar fi reduse in mod semnificativ.

Despre PET

Un alt deseu ce este regasit in cantitati mari  sunt ambalajele de plastic PET.  Aceste ambalaje sunt reciclabile in proportie de 100% si sunt cel mai Reciclarea deseurilor sau grija noastra pentru natura 1usor de reciclat, fiind totodata cel mai reciclat deseu din lume. In acelasi timp putem spune ca este cel mai vizibil si cel mai raspandit material poluant intalnit in mediul inconjurator. Nu de putine ori l-am intalnit pe marginea drumurilor, pe rauri si cursurile mai mici de apa, pe marginea spatiilor verzi provocand poluare materiala, dar si o poluare de gen vizual.  Reciclarea lui este benefica pentru mediul inconjurator, iar daca ar fi ingropat perioda in care s-ar degrada ar fi de 700-800 de ani. Mai mult, reciclarea lui inseamna castig de energie datorita faptului ca se consuma mai putina energie pentru un produs obtinut din materiale recuperabile decat din materie prima, in consecinta mai putina poluare.  La ora actuala in majoritatea tarilor si la nivelul marilor orase europene s-au pus in practica sisteme de colectare, sortare si reciclare a plasticului, caci arderea sau incinerarea ar duce la degajarea de gaze toxice in atmosfera.

O firma care se ocupa de reciclarea deseurilor este Cami Comexim. Experienta companiei de ani de zile, face din Cami Comexim una dintre cele mai cautate si mai apreciate companii din acest domeniu.

Poti citi articole interesante si aici.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.