Sisteme de irigatii – multiple avantaje!

sisteme de irigatii

Potrivit unor studii realizate de specialisti, aproximativ jumatate din suprafata de terenuri agricole din Romania are lipsa de umiditate in sol, fapt ce atesta importanta de sisteme de irigatii.

Pentru o dezvoltare armonioasa, plantele au nevoie de sol fertil, lumina si bineinteles, apa. In verile secetoase, acestea au de suferit din cauza lipsei de precipitatii. De aceea, este important sa luati masuri si sa folositi sisteme de irigatii. Acestea ofera mai multe beneficii. Plantele nu se vor usca; sunteti, totodata scutiti de orice efort, intrucat sistemele de irigatii functioneaza in mod automat. De asemenea, se va face economie de apa intr-un procent de aproximativ 50%, daca sistemele sunt folosite in mod corect. Este important sa apelati la specialisti, deoarece acestia va pot ajuta sa alegeti sisteme de irigatii eficiente si durabile.

Mai intai, se va face o vizita la fata locului de catre o persoana avizata in acest domeniu. Va masura locatia, va schita suprafata, luand in calcul anumite aspecte legate de sistemul de irigatii, va stabili volumul de apa disponibil pentru irigatie si sursa de alimentare, iar la final va aproxima presiunea apei.

Exista patru tipuri de sisteme de irigatii:

Sistemele de irigatii prin picurare functioneaza dupa cum sugereaza si numele acestora, aducand fiecarei plante in parte apa printr-un sistem de tevi. Exista mai multe avantaje in utilizarea acestui tip de sistem. Se reduce in mod considerabil volumul de apa care este utilizat, pot fi injectati fertilizantii, scade cresterea de buruieni si apa este ajunge fix la radacina plantei.

Sistemele de irigatii prin aspersiune reprezinta o metoda asemanatoare cu cea a precipitatiilor. Acest tip de irigare este recomandat pentru legume si flori. Un beneficiu al acestui sistem este dat de faptul ca sistemele se pot alimenta de la surse limitate de apa. Totodata, irigarea este uniforma datorita aspersarii. Desi costurile pentru achizionarea unui astfel de sistem sunt mai mici, evaporarea masiva in timpul udarii poate creste in mod considerabil consumul de apa.

Sistemele de irigatii de tip pop-up sunt sisteme ascunse de irigare ferite de ochii lumii, amplasate in pamant. Udarea propriu-zisă se realizeaza cu ajutorul duzelor de stropit care se ridică la suprafata sub presiunea apei numai atunci cand functioneaza. In momentul in care stropirea este oprita, ele se retrag in mod automat in pamant. Astfel, terenul se poate utiliza fara impedimente, de exemplu pentru a tunde gazonul. Este o metoda foarte eficienta; apa este distribuita in mod uniform in sol si acest sistem functioneaza independent, fara a fi necesara intretinerea.

Sistemul de irigatie subteran este format din aceleasi elemente din care este compus si sistemul prin picurare, dar diferenta este data de faptul ca  tubul  cu picuratori este pozitionat adanc in pamant. Aceasta metoda are numeroase avantaje. In primul rand, apa nu se mai evapora si astfel apa este utilizata de planta la maximum. In al doilea rand, plantele sunt mai putin predispuse la imbolnaviri, intrucat radacinile sunt alimentate in mod direct. In al treilea rand, costurile pentru intretinerea acestui sistem sunt mult mai mici fata de celelalte.

In functie de buget si de necesitati, puteti alege un sistem de irigatii potrivit pentru dumnevoastra de la www.Topgradini.ro

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.