Statia de epurare sau regenerarea apei

Statia de epurare sau regenerarea apei 2Epurarea reprezinta procesul complex de retinere si neutralizare a substantelor nocive intalnite in apele industriale sau menajere, substante care pot fi intalnite in trei modalitati: dizolvate, in suspensie sau coloidale. Principalul scop al epurarii este acela de a imbunatatii calitatea apelor uzate pentru a putea fi deversate in emisar fara a prejudicia flora sau fauna. Dupa ce apa a fost epurata in statiile de epurare ea poate fi refolosita in anumite domenii sau procese tehnologice fara nici un risc.

Primele statii de epurare au aparut in Anglia în secolul XIX. La inceput s-au realizat canalizari pentru evacuarea apei menajere si rezolvarea problemei epidemiei hidrice. Sistemul de canalizatie a facut din Tamisa un rau mort ce degaja un miros pestilential, acest lucru ducand la cautarea de masuri pentru a purifica apa deversata in rau.

In zile noaste  tot mai putine ape din statiile de  epurare se descarca din nou in emisar,  acestea se infiltreaza in pamant sau se utilizeaza pentru irigatii in agricultura, in industrie, pentru recreere (lacuri de agrement), pentru piscicultura si chiar ca sursa de apa potabila.

Epurarea apelor uzate poate fi, in functie de caracteristicile apei si de cerintele evacuarii in emisar, mai mult sau mai putin complexa.  Astfel avem statii de epurare simple mecano-biologice sau statii de epurare complexe. Apele uzate cu caracter predominant anorganic vor fi tratate in statii de epurare numai prin mijloace fizico-chimice de retinere si neutralizare: sedimentare, neutralizare, precipitare, coagulare, absorbtie pe carbune activ sau schimb ionic. Apele uzate cu un caracter predominant organic sunt epurate intr-o statie de epurare prin procedee fizico-chimico-biologice.

Epurarea apelor uzate in statii de epurare se imparte in :

–        retinerea sau neutralizarea substantelor nocive;

–        prelucrarea substantelor rezultate din prima operatiune denumite namoluri;

Progresele realizate in ultimile decenii in domeniul epurarii apelor uzate au dus nemijlocit la constructia unor statii de epurare mai judicios concepute si in special mai economice, in care sunt monitorizate urmatoarele:

Statia de epurare sau regenerarea apei-Epurarea apelor in statiile de epurare este urmarita prin determinari inainte si dupa intrarea in statie;

-Reactia PH;

-Suspensiile solide fixe si volatile;

-CBO 5 – consumul biochimic de oxigen la cinci zile, in mg/l, necesar pentru oxidarea biochimica a materiilor organice la o temperatura de 20 C;

-CCO – consum chimic de oxigen, in mg/l, pentru oxidarea sarurilor minerale oxidabile si a substantelor organice, bazat pe bicromat sau permanganat de potasiu;

-Prezenta azotului intalnit sub forma de amoniac liber, azot organic, azotati si azotiti;

-Prezenta microorganismelor, care sunt de diverse tipuri, unele contribuind la procesul de epurare, iar altele ce produc boli si infectii la oameni si animale; prezenta acestora conduce la necesitatea dezinfectarii apei la iesirea din statia de epurare.

Epurarea apei in statii de epurare se realizeaza in mai multe trepte si anume: treapta primara, treapta secundara si treapta tertiara. Ca produsi finali ai procesului de epurare dintr-o statie de epurare rezulta: apa purificata in diferite grade, in functie de proces si de starea ei initiala, precum si de namoluri. In functie de volumul de apa epurata zilnic si de natura apelor se poate opta din punct de vedere economic si constructiv pentru rezervoare din diferite materiale sau bazine din beton.

Una din firmele romanesti ce are ca domeniu de activitate si constructia de statii de epurare este societatea comerciala MAGHEBO din Campulung Moldovenesc, care desi este o firma tanara a reusit ca in scurt timp sa se impuna pe piata datorita calitatii produselor si serviciilor oferite.

Poti citi si despre Kledor Bucuresti.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.