Stupul si albina

Stupi de albineAlbina reprezinta una dintre cele mai extraordinare fiinte care apartine lumii insectelor. Corpul acestor insecte este extrem de fragil si delicat, iar timpul lor pe pamant este de asemenea scurt. Totusi, se pare ca aceste delicate insecte ce sunt albinele nu tin seama de aceste lucruri si cara zilnic cantitati uriase de nectar sau polen din flori pana in stup, astfel asigurandu-se ca specia lor nu va disparea si ca vor aparea noi generatii de albine. Albinele apartin ordinului de insecte numit Hymenoptera, care cuprinde in jur de o suta de mii de specii, printre care se numara si viespiile, mustele si furnicile. Atributul de baza al albinelor, care a jucat un rol esential in evolutia lor a fost comportamentul lor in grup. Alta caracteristica foarte importanta a albinelor o reprezinta comunicarea informatiilor cu privire la sursele de hrana. Acest tip de comunicare se realizeaza prin intermediul ”limbajului dansului”.

Stupul reprezinta cel mai important utilaj apicol al carui rol principal este cel de adapostire a familiei de albine, de depozitare al proviziilor si al recoltei, precum si container pentru transportul albinelor. In mediul natural aceste insecte  isi construiesc cuiburile in scobiturile din arbori,  in crapaturile stancilor sau in locuri ferite unde ploaia, vantul sau razele soarelui nu ajung.

Primul stup ce a beneficiat de rame mobile a fost construit in Rusia de catre Procopovici.  Pentru constructia stupilor  cu rame mobile apicultorii au adus permanenta imbunatatiri,  astfel ca stupii de astazi sunt sinteza observatiilor facute de catre acestia de-a lungul anilor.

Dupa forma stupii pot fi:

  • verticali – in care valorificat la maxim comportamentul pe care albinele il manifesta in mediul natural, precum si principiile care reprezinta fundamentul dezvoltarii si activitatii productive a albinelor. Aceste principii sunt urmatoarele: familiile de albine se dezvolta pe verticala, depozitarea proviziilor, adica miere și pastura deasupra zonei unde creste puietul, suprafata unde matca depune ouale este extinsa in sus.
  • orizontali – adapost paralelipipedic in care ramele se aseaza pe un singur rand; partile care compun stupul  sunt: corpul, rama, podisorul, capacul, bara de fixare și echipamentul stupului.  Nectarul este depozitat in partea superioara a ramelor.
  • multietajat – acest model indeplineste cerintele biologice ale albinelor si ofera omului posibilitatea de a dirija cu extrem de multa usurinta viitoarea dezvoltare a familiei de albine. Ramele stupului sunt asezate in corpuri suprapuse, iar acest lucru face posibila aplicarea de metode de marire a ritmului de crestere si dezvoltare a familiei, iar in conditii corespunzatoare este asigurata depozitarea proviziilor si recoltelor de calitate superioara.

Stup de albineComponentele unui stup sunt urmatoarele: capacul stupului, magazinul, podisorul hranitor, cuibul stupului, fundul stupului, dispozitivul de impachetare si echipamentul stupului care cuprinde ramele necesare pentru cuib si magazie, blocul urdinis si diafragma.

Omenirea ramane in continuare fascinata de sistemul social extrem de complex care il reprezinta stupul de albine, care are in organizarea sa intr-o singura unitate pana la patruzeci de mii de indivizi. Stupul de albine ramane un model pentru omenire, care dovedeste astfel ca acolo unde esxista comunicare intre mai multi oameni se poate trai linistit.

Poti sa citesti si alte articole interesante doar printr-un singur click aici.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.