Utilaje agricole eficiente

Utilaj agricolUtilajele agricole sunt instrumente mecanice sau dispozitive tehnice utilizate pentru a inlocui munca manuala sau pentru a creste productivitatea muncii efectuata de catre om in sectorul muncii agricole, mai excat in domeniul agriculturii. Unul dintre parintii utilajelor agricole este francezul Celestin Gerard. Masinile agricole au inceput sa se dezvolte o data cu aparitia masinilor care aveau un motor cu aburi si functionau pe baza de carbune, plus pe baza unui motor cu combustie interna. Acestea au cunoscut o dezvoltare mult mai ampla o data cu terminarea primului razboi mondial, cand producatorii de echipament militar, precum tancuri militare si-au schimbat domeniul de activitate, concentrandu-se pe producerea de unelete agricole si forestiere, producatorii de parf si de explozibil si-au schimbat si ei domeniul in cel de ingrasaminte pe baza de nitriti, iar producatorii de arme chimice s-au reorientat catre producerea de produse biocide destinate agriculturii, in special de insecticide.

In multe dintre cazuri muncile agricole sezoniere , cum ar fi de exemplu recoltatul, este redusa si in unele cazuri dispare complet datorita folosirii de utilaje agricole. Dimensiunea fermei creste din punct de vedere econonomic o data cu avansarea tehnologiei in ceea ce priveste mecanica.

Tractorul este un vehicul cu motor pe roti sau pe senile si care indeplineste trei functii principale in domeniul agricol, in cel forestier si in mediul rural:

  •  rol de tractiune sau de remorca, proiectat special pentru a transporta diverse masini agricole precum plugurile, distribuitoarele de ingrasamant;
  • accesoriile sau unele echipamente de sprijin , precum furciile sau excavatoarele hidraulice pot fi asezate in fata, in timp ce unele unelte precum plugurile sau grapele prin intermediul unui brat de ridicare sunt prinse in partea din spate a tractorului;
  • animatie de masini agricole ce prezinta piese rotative.

AgriculturaPlugul este un utilaj agricol ce se utilizeaza in agricultura cu scopul de ararii campurilor. Acesta a inceput sa se raspandeasca in Europa in timpul revolutiei agricole din Evul Mediu, und efolosirea acestuia impreuna cu gunoiul provenit de la grajd a dus la cresterea productivitatii agricole. Plugul pregateste solul pentru a primi samanta, ajutand in acelasi timp si la ingroparea gunoiului de grajd si a rezidurilor din recolta anterioara, precum si la accelerarea procesului de mineralizare a materiei organice. Plugurile moderne sunt agatate de catre tractoare si pot fi in numar mare, lucrand astfel in paralel. Intre timp s-au dezvoltat si alte modele de pluguri, adaptate pentru muncilor specifice cum ar fi aratul intre pomi fructiferi.

Aceste pluguri sunt de obicei  montate pe un suport cu o roata ce prezinta mansoane asimetrice,ce sunt necesare pentru a trece de-a lungul arborilor. Asadar, oricum ar fi moderne sau nu, utilajele agricole se dovedesc a fi un aliat de nadejde al omului in domeniul agriculturii, eficientizand pe cat posibil la maxim munca acestuia. Ele se dovedesc a fi extrem de necesare, usurand astfel munca lucratorului agricol.

Utilajele agricole reprezinta astfel o mana de ajutor data fermierului in dorinta sa de a avea o productie cat mai buna si de a-si usura munca.

Poti sa citesti si alte articole doar facand un singur click aici.

Related Posts

Aboneaza-te

Alege sa primesti ultimile articole postate de noi chiar la tine pe email.